A -- a

Clima i meteorologia

Geografia | Geologia | Clima i meteorologia

 

Collserola es troba en plena àrea d’influència mediterrània, caracteritzada per hiverns suaus, estius secs i calorosos, oscil•lació tèrmica anual moderada, precipitacions estacionals en conjunt escasses i fortament irregulars.

 

Segons les dades de l’Observatori Fabra (432 m), la temperatura mitjana anual se situa al voltant dels 15 °C. Els hiverns, no gaire freds, tenen una temperatura mitjana que generalment no baixa per sota dels 5 ºC, i els estius, al voltant dels 21 ºC.

 

Pel que fa a precipitacions, el total anual mitjà és relativament alt, ja que sobrepassa els 620 mm, amb dos períodes humits: tardor (octubre, 83,1 mm) i primavera (maig, 60,4 mm) i un intens eixut estival (juliol, 10,6 mm).

 

Les dades recollides durant els últims deu anys a l’estació meteorològica del Consorci donen una temperatura mitjana anual de 14,1 ºC i una mitjana de precipitació anual de 526 mm.

 

A Collserola és evident l’existència de microclimes, és a dir, de variacions climàtiques locals importants. Hi influeixen la topografia del terreny, l’efecte termoregulador del mar, les variacions altitudinals, el grau d’insolació dels vessants, el recobriment vegetal, etc. Tot això fa que a l’hivern hi arribi a haver diferències de més de 10 ºC de temperatura entre un lloc i un altre.

 

De maig a setembre la pèrdua hídrica per evaporació supera la precipitació, sobretot als mesos de juliol i agost, quan el risc d’incendi és màxim. 

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

CONTACTEAVIS LEGAL I POLÍTICA DE PRIVACITAT

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.