A -- a

Incendis

El risc d’incendi varia en funció de l’estructura de la vegetació i el grau d’inflamabilitat de les espècies dominants. La inflamabilitat augmenta o disminueix segons el percentatge d’humitat de la matèria vegetal. Els prats secs o les pinedes amb brolles i matollars, que ocupen gran extensions a Collserola, són formacions altament inflamables. En canvi, a les zones d’alzinar i de vegetació de ribera, més humides, el grau d’inflamabilitat és molt menor i el risc d’incendi disminueix sensiblement.

 

Les condicions climàtiques de la serra i la gran pressió humana són dos factors determinants en el risc d’incendi. Per aquest motiu, cada any es realitza una campanya de prevenció d’incendis entre els mesos de març i octubre amb un servei de vigilància i prevenció des de les torres d’aguait del Parc i àrees properes.

 

La causa natural més important dels incendis són els llamps, molt freqüents durant les tempestes seques de l’estiu. No obstant això, la majoria dels incendis en espais naturals tenen el seu origen en actuacions humanes; aquest és el cas de Collserola. Al parc, segons dades dels últims vint anys, més del 90% dels incendis han estat provocats, de manera voluntària o per negligència.

 

Després de l’incendi, la regeneració de la vegetació depèn de les característiques de les espècies cremades, de la intensitat del foc i de la recurrència d’aquest o del temps transcorregut des de l’últim l’incendi. Gran part de la diversitat paisatgística de la serra no seria explicable sense tenir en compte els efectes del foc.

 

Pel que fa a la fauna, els efectes reals dels incendis no són tan greus com d’entrada podríem imaginar. La valoració del seu impacte dependrà de l’època de l’any, la intensitat i l’extensió, com també del tipus d’hàbitat afectat i del grup faunístic que considerem. Són pocs els casos en què el foc ha posat una espècie en perill d’extinció a la mediterrània.

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

CONTACTEAVIS LEGAL I POLÍTICA DE PRIVACITAT

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.