A -- a

Social

Ecològica | Productiva | Social

Els espais naturals són una part essencial del patrimoni de la humanitat. Han proporcionat l’oportunitat de viure experiències positives a generacions i generacions. Durant els últims decennis l’augment de la renda i del temps d’oci i les millores en els sistemes de comunicació que han facilitat l’accessibilitat, han col·laborat perquè l’oferta de serveis recreatius i culturals dels espais naturals hagi adquirit una importància creixent en les societats desenvolupades.

 

Els aspectes més rellevants de la funció social del Parc de Collserola són els següents:

 

Valor paisatgístic i espai de descoberta

 

Collserola és un gran espai de lleure amb un reconegut valor estètic i un marc educatiu essencial per a una societat en què la població urbana augmenta dia a dia.

 

Els espais naturals han estat vehicle d’inspiració i de curiositat en totes les èpoques. No és gratuït afirmar que afecten l’estat anímic i espiritual dels visitants.Són font d’inspiració i desenvolupament artístic, com ho demostren les nombroses manifestacions artístiques relacionades amb la serra.

 

També ens possibiliten experiències positives de contacte i lligam amb la natura.Són el lloc de descoberta per excel·lència i una oportunitat d’aprenentatge. Els naturalistes amateurs i les associacions d’estudiosos que han sorgit en aquest territori en són una bona mostra.

 

Espai de trobada i retrobament

 
Durant segles les comunitats humanes han creat forts lligams amb la natura que han tingut manifestacions ben diverses, segons els moments històrics o els costums locals.

 
La natura ha estat un lloc d’arrelament de tradicions, llegendes i costums populars:

 

Aplecs i romeries de llarga tradició: aplecs de Sant Medir, Sant Iscle, la Salut, el Rocío
 

Llegendes com la de sant Medir o la del Gegant del Pi.

 
Fontades: L’inici del segle xx va marcar una època de gran arrelament de les fontades com a activitat popular a la serra; per exemple els obrers de les fàbriques, que cercaven un lloc saludable per compensar l’activitat industrial. S’han trobat unes 250 referències de fonts a la serra.
 

Associacions excursionistes amb llarga tradició de caminades populars.

 
Al mateix temps, els espais naturals són el lloc idoni per al recolliment, per poder gaudir de la quietud o la soledat, tot escoltant els sons de la natura o buscant el silenci.

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

MAPA WEBCONTACTEAVISOS LEGALS

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.