-- 30/12/2019

Tot i uns primers mesos amb una meteorologia molt adversa, tanquem l’any 2019 amb un balanç molt positiu de la campanya de prevenció d’incendis

Tot i uns primers mesos amb una meteorologia molt adversa, tanquem l’any 2019 amb un balanç molt positiu de la campanya de prevenció d’incendis

Balanç numèric

Les condicions meteorològiques van fer que la campanya de detecció activa comencés el 3 de juny i finalitzés el 13 de setembre.

El nombre d’incendis registrats en tot l’àmbit metropolità, 97 incendis ha estat una xifra que s’ajusta a la mitjana 1990-2017. Per contra la superfície cremada, 11,9 hectàrees ha representat només el 15% de la mitjana. Pel que fa a l’àmbit de Collserola, el nombre d’incendis  30, ha estat bastant per sota de la mitjana. Pel que fa a la superfície cremada les dades han estat molt més favorables, ja que només han resultat afectades 2,8 ha.

A nivell de l’AMB els incendis més importants no han superat les 2 ha i afortunadament s’han produït en zones de matollar i fora de les grans masses forestals.

En el Sector Collserola l’incendi més gran va cremar 1,2 ha fora del Parc Natural, concretament al municipi de Sant Joan Despí.

Dins dels límits del Parc Natural es va patir entre els dies 1 de juliol i 4 d’agost un total de 5 incendis amb trets d’intencionalitat al Turó de Montcada que per sort només van cremar un total de 0,09 ha . Afortunadament el dia 6 d’agost va ser detingut un presumpte piròman. A part d’aquest incident els incendis més importants es van situar, com sol ser habitual, als límits del Parc – Can Cuiàs a Montcada i Reixac amb 0,19 ha i al Barri de les Roquetes de Barcelona amb 0,05 ha.

Les actuacions de prevenció activa i passiva contra els incendis forestals que es realitzen durant tot l’any i el dispositiu de detecció d’incendis que permet una localització precoç dels punts d’ignició, són la base per què, tot i l’alt nombre d’incendis que és donen al Parc, el nombre de hectàrees cremades sigui baix. De totes maneres la tendència climàtica actual no convida a l’optimisme i xifres de pluja com les de l’any passat no són habituals. Enguany s’ha observat un augment dels lapses de dies sense pluja i de la intensitat de la mateixa quan es produeix, cosa que no ajuda a la important massa forestal de la que gaudeix el Parc.

Sector Nombre d’incendis Superfície total (ha) Superfície matoll (ha) Superfície arbrada (ha)
Collserola 30 2,77 2,72 0,05
Garraf 36 5,18 4,85 0,33
Marina 15 1,82 1,82 0,003
Vallès 16 2,17 1,75 0,41
TOTAL AMB 97 11,95 18,11 0,80

Anàlisi meteorològic

Meteorològicament cal destacar un primer quadrimestre amb una extrema sequera que augurava una campanya d’incendis complicada. Un maig plujós va donar un respir, però una forta onada de calor a finals de juny amb temperatures molt elevades i persistents va elevar el perill d’incendi a nivells molt alts. Aquesta entrada africana va obligar al Consorci ha suspendre, per primera vegada, totes les activitats programades d’aquell cap de setmana.

Desprès d’una segona onada de calor no tan severa a finals de juliol, l’estiu es va mostrar més irregular alternant-se dies de temperatures altes amb ruixats. Posteriorment a primers de setembre les temperatures van iniciar un gradual descens, donant-se pràcticament per acabat l’estiu amb la important pluja caiguda el dia 10. Finalment senyalar que la tardor s’ha comportat seguint bastant les mitjanes tant en temperatura com en precipitació tot i que, per altra banda, s’ha detectat un increment de les ventades de mestral i de ponent les quals, pel seu caràcter continental assequen el terreny.

En el gràfic següent crida l’atenció que més de la meitat dels mesos han estat deficitaris pel que respecta a la precipitació. Destaquen clarament uns atípics mesos de febrer i març amb poquíssima pluja contrastant amb un mes de juliol amb una acumulació important, tot i que aquesta es deu en un 71% a una tempesta que va descarregar en poc més de mitja hora.

Gràfic de temperatura i precipitació a Collserola
Gràfic de temperatura i precipitació a Collserola durant l'any 2019
compartir