-
279 ovelles i prop de 30 xais han fet aquest dimecres el recorregut des de Can Coll, a Cerdanyola del Vallès, fins al seu destí definitiu a Montcada i Reixac, al corral de Ca n’Oller, on passaran els pròxims quatre anys fent tasques de manteniment d’espais obert, prevenció d’incendis forestals i millora de la biodiversitat
-
El pastor David Barrero va guanyar el concurs per pasturar la zona, i fa poc més d’un any el Consorci va condicionar un espai per acollir el ramat provisionalment als camps del Centre d’Educació Ambiental Can Coll, fins a poder disposar de les instal·lacions de Ca n’Oller
-
S’han fet diferents intervencions per adequar les instal·lacions i deixar-les a punt per a l’acollida avui del ramat
A les 11 h del matí, el pastor David Barrero, ha iniciat una transhumància a petita escala o transtermitància del seu ramat entre Can Coll, a Cerdanyola del Vallès i Ca n’Oller, a Montcada i Reixac. El recorregut els ha portat, en prop de dues hores, pel torrent de Can Coll, travessant la finca de Can Codina pel sud, passant prop de la casa de Can Catà, enfilant cap al turó Pelat i finalment baixant cap a Ca n’Oller travessant la carretera del cementiri de Collserola.
El trajecte s’ha fet acompanyat per personal del Consorci, per un grup de voluntaris i voluntàries habituals del pastor i per un estudiant en pràctiques l’Escola de pastors i pastores de Catalunya.
El David Barrero va ser el pastor que va guanyar el concurs per a l’explotació de les instal·lacions ramaderes de Ca n’Oller per a ramats de pastura com a mesura de prevenció d’incendis forestals, per als pròxims quatre anys. El setembre de 2023 va portar el ramat de Còrdova en camió, fins a unes instal·lacions provisionals als camps del Centre d’Educació Ambiental Can Coll, mentre es gestionava el relleu amb l’anterior pastor, José Montoya.
El contracte amb en David Barrero finalment s’inicia tot just ara, que en pot disposar plenament del corral. Els dies vinents, el pastor i el Consorci acabaran de traslladar tots els equipaments, abeuradors, tanques i altres estris per deixar lliure el camp de Can Coll on estaven fins ara i començar l’activitat amb normalitat. Els xais nascuts fa poc rebran ja allà les revisions veterinàries i es donaran d’alta.
D’ara endavant, el ramat pasturarà pels camps dels voltants de Ca n’Oller, a Montcada i Reixac, i pel districte de Nou Barris, a Barcelona, per fer una tasca de prevenció d’incendis forestals. Serà el primer ramat en molt temps que torna a pasturar al vessant barceloní de la serra.
Ca n’Oller és una instal·lació ramadera gestionada pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i preparada per acollir fins a 500 caps de bestiar, entre ovelles i cabres. L’any passat es va restaurar la canal d’aigües pluvials de la nau, que havia quedat malmesa per diversos temporals. Enguany en David Barrero té previst ampliar el ramat amb prop d’una desena de cabres provinents de Vallvidrera, i ja està en converses per incorporar més cabres els mesos entrants. Ara el primer és fer que les ovelles s’adaptin al seu nou entorn.
Pastura al Parc Natural
El Pla Especial de Protecció de Collserola (PEPNat) preveu l’impuls de la pastura al Parc a través de la definició d’àrees de pastura prioritària on és important consolidar la presència de ramats. El 2023 Collserola acull ramats d’ovelles i cabres, amb prop de 1000 caps de bestiar, al Papiol, Sant Feliu de Llobregat, i de manera provisional a Cerdanyola del Vallès, amb el ramat als entorns de Can Coll, recuperant així aquesta activitat al municipi, 10 anys després que es perdés el ramat de la finca de Can Codina. Alhora, Collserola compta amb dos petits ramats de rucs, a la finca de Can Cussó de Sant Cugat del Vallès, i a la finca de Can Domènech entre el Papiol i Sant Cugat del Vallès.
compartir
Més informació:
Contacte:
- comunicacio@parccollserola.net
- 690 821 040