-
A partir del 15 de juny es procedirà al buidat i assecat del pantà per erradicar la presència del Paramisgurnus dabryanus, un peix invasor que posa en greu perill l’ecosistema de la zona
-
L’actuació forma part del Pla d’erradicació d’aquesta espècie, que duen a terme conjuntament les administracions gestores d’aquest espai i diferents entitats del territori
-
A més, està en marxa un Pla e vigilància del pantà per evitar nous alliberaments a través del control i seguiment, així com accions de comunicació i divulgació sobre la greu problemàtica de l’alliberament d’espècies invasores al medi natural

Dilluns 15 de juny s’inicien els treballs per al buidat i assecat del pantà de Vallvidrera dins pla d’erradicació del Paramisgurnus dabryanus, un peix invasor que provoca greus alteracions en l’ecosistema. La detecció d’aquesta espècie en el pantà es remunta a finals de 2018, arran d’una actuació de pesca elèctrica d’eliminació d’espècies al·lòctones invasores. Els perills derivats d’aquesta espècie, per la seva potencialitat d’alterar l’ecosistema i d’introduir paràsits a les comunitats autòctones d’aigua dolça, juntament amb la detecció sistemàtica d’altres espècies invasores en aquest punt, han portat a les administracions competents a consensuar aquest pla d’erradicació del Paramisgurnus dabryanus, així com un pla de vigilància per evitar nous comportaments incívics.
Concretament, el pla està impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, que gestiona l’espai; el Departament de Territori i Sostenibilitat; el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; el Cos d’Agents Rurals, l’Agència Catalana de l’Aigua, i l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb la col·laboració de diverses entitats.
3 mesos de buidatge
El pla d’erradicació implicarà el buidatge del pantà durant un període suficient per a l’assecament dels llots que es calcula en 2-3 mesos, depenent de les condicions meteorològiques. Durant aquest període, estan previstes dues actuacions de pesca elèctrica que portaran a terme entitats especialitzades, l’Associació Galanthus Natura i l’empresa Sorelló, Estudis al Medi Aquàtic.
Aquest buidatge podrà anar acompanyat d’una retirada o el llaurat dels fangs per eliminar al màxim el Paramisgurnus dabryanus, ja que aquesta espècie es pot endinsar pel fang per tal d’evitar la dessecació i sobreviure a altes temperatures. En paral·lel, es realitzarà un seguiment de la possible presència de l’espècie en masses d’aigua aïllades i s’estudiarà la manera més adient d’actuar-hi, si s’escau.
Vigilància per evitar nous alliberaments
El pla de vigilància busca la detecció ràpida de nous alliberaments al medi natural, denúncies als infractors, dissuasió activa i passiva i inclou una campanya de comunicació i sensibilització sobre la problemàtica de les espècies invasores, incidint, sobretot, en aquelles que es relacionen amb l’aquariofília. Els principals agents implicats en aquest pla de vigilància són els Cos d’Agents Rurals i els Guardes del Parc Natural de la Serra de Collserola. També es preveu la coordinació i col·laboració amb diversos cossos de seguretat i altres col·lectius d’experts, veïns, voluntaris, etc.
Cal recordar que l’alliberament d’espècies exòtiques als espais naturals, com és Collserola, espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, constitueix un delicte ecològic. Alhora, implica conseqüències greus per als ecosistemes, essent una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat del planeta.
La recuperació del pantà de Vallvidrera, iniciada el 1999, tenia un doble objectiu, per una banda, recuperar el patrimoni construït, i per l’altra, la consolidació d’un espai humit, escassos a la serra, potenciant especialment les espècies d’amfibis, un grup faunístic amenaçat a nivell mundial. L’embassament ha anat patint des de llavors una sèrie d’alliberaments d’espècies invasores, fruit principalment de l’abandonament de peixos d’aquariofília i animals com les tortugues de Florida o altres espècies comercialitzades. La cita del Paramisgurnus dabryanus al pantà de Vallvidrera és la primera a Catalunya i la segona a Europa, atès que la seva presencia al sud d’Alemanya també està confirmada.
compartir
Notícies Relacionades
Obert el termini per optar als ajuts del Contracte Agrari de Collserola
El període per optar als ajuts de fins a 3.000 euros del Contracte Agrari de Collserola ja està obert. Aquestes subvencions tenen com a…
S’inicia una prova de silvopastura amb rucs per recuperar mosaic agroforestal
La prova pilot vol contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i de prevenció d’incendis…
El Departament d’Acció Climàtica inverteix 1 milió d’euros en la millora de la prevenció d’incendis a Collserola
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà aquest any 1 milió d’euros per portar a terme actuacions de…
Balanç de les Jornades de Recerca al Parc Natural de la Serra de Collserola
Amb una participació de més de 90 persones, tècniques, gestores i investigadores relacionades d’alguna manera amb el Parc Natural, durant…
En marxa la campanya de prevenció d’incendis forestals de l’àmbit metropolità
Ens apropem als mesos amb més risc d’incendi i s’inicia la campanya de prevenció activa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’allargarà…
S’inicia un pla pilot de pastura al vessant barceloní del Parc Natural per prevenir els incendis i millorar la biodiversitat
Des de l’1 d’abril i fins a final de juny, un ramat mixt de 290 caps de bestiar pasturarà pel vessant barceloní del Parc Natural de la…
Collserola esdevé un laboratori participatiu per adaptar els boscos als reptes climàtics
El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic i els seus efectes, lligada a la millora dels…
Nou mapa guia del Parc Natural de la Serra de Collserola
Recull l’extensa xarxa de camins que proposa el nou Pla Especial amb prop de 400 km de pistes, camins i corriols, que conviden a recórrer…
Ada Colau és escollida presidenta del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
En compliment de l’acord d’alternança, la presidenta de l'AMB pren el relleu de Núria Marín en aquest càrrec
Campanya de millora forestal contra els incendis al Parc Natural de Collserola
Aclarida de les masses forestals, manteniment del sotabosc i control de la vegetació adjacent als camins, fonamentals per a la prevenció…