Amb el lema “Nosaltres som Parcs” durant el mes d’octubre va tenir lloc la conferència anual d’ EUROPARC, una federació que aplega més de 370 parcs naturals i nacionals d’Europa. El Parc Natural de Collserola va participar en un dels tutorials sobre la gestió dels Parcs periurbans

Sota el lema de la conferència d’enguany “Nosaltres som Parcs”, es va discutir sobre quin paper juguen les persones en la creació i gestió d'un parc, a quins reptes s'enfronta el sistema suís de parcs i quins aspectes són rellevants per a altres països?

En aquesta reunió han tingut un lloc destacat els parcs periurbans, fruit del procés de fusió de FEDENATUR (la federació europea de parcs periurbans, que té seu al Parc Natural de Collserola) amb EUROPARC, i que ha de concloure a finals de l’any vinent.

Gràcies a aquesta integració, EUROPARC ha inclòs com a un dels seus principals objectius la protecció dels espais naturals i rurals periurbans. Així els seus àmbits d’actuació són actualment: Parcs Nacionals, Parcs Naturals i Regionals, Àrees Marines Protegides i Parcs Urbans i Periurbans. Per aquest motiu s’ha constituït una comissió sectorial permanent anomenada Comissió Periurbana. A més a més, durant aquest període de transició FEDENATUR té un representant dins del Consell d’EUROPARC.

Durant la trobada es van celebrar fins a 15 tallers i 9 tutorials, un d’aquests darrers i titulat “Estem a prop de les ciutats”, i en el que van participar 30 tècnics de diversos països, va abordar l’especificitat i complexitat dels espais naturals periurbans a través de 3 exemples: El “Parco Nord Milano”, el “Parco Agrícolo Sud Milano” i el “Parc Natural de Collserola”. Els dos primers van ser desenvolupats pel director del Parco Nord Milano i  el darrer, Collserola, pel seu director gerent. 

Europarc és la xarxa per al patrimoni natural i cultural d'Europa i treballaper millorar la gestió de les seves àrees protegides a través de la cooperació internacional, l'intercanvi d'idees i experiències i la promoció de polítiques en aquest sentit. Des de Collserola i també des de FEDENATUR, considerem que és una gran notícia que la defensa de la protecció de la natura i la biodiversitat situada a les portes de les ciutats sigui una de les grans apostes de la federació EUROPARC.

Conferencia EUROPARC 2016 © João Romba

 

 

Més informació:

 

CPNSC, 15/11/2016

compartir