El passat 17 de maig es va realitzar la reunió anual de la Comissió d’Incendis on es va fer balanç de la campanya anterior i es va presentar la campanya  d’enguany.

Amb l’objectiu de fer balanç de l’any 2015 i preparar la campanya d’aquest estiu del dispositiu de prevenció d’incendis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el passat 17 de maig, el Consorci va convocar els tècnics municipals de prevenció de l’àmbit del Parc; els tècnics del Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) i dels Parcs de Serra Marina i Garraf de la Diputació de Barcelona; els cossos de seguretat amb presència al Parc (Policies Locals dels municipis, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i SEPRONA); Bombers de la Generalitat (Regions Metropolitanes Nord i Sud); Servei de Prevenció d’Incendis de l’Ajuntament de Barcelona; i les ADF i altres efectius (membres de protecció civil).

Actualment, el dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis que formen part de l’AMB. El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola coordina aquest dispositiu, en col·laboració amb el Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona.

La reunió es fa a la seu dels Serveis Tècnics del Parc i és un moment important de coordinació, on cadascú dels cossos implicats exposen com han plantejat la campanya d’enguany i quins recursos es destinaran a la prevenció i extinció d’incendis.

El 2015 va ser un any excepcional, meteorològicament, el més càlid i sec des de 1914. Es va superar el llindar dels 30º en 29 dies, i les nits tropicals (mínimes superiors als 20º) van ser 46. Des de Sant Joan fins el 21 de juliol, la precipitació va ser inexistent, la qual cosa va provocar una important davallada de la humitat relativa al afegir-se, a més, l’onada de calor d’aire saharià que va afectar tota la Península i bona part de l’Europa Central.

Pel que fa al balanç de la campanya de l’any passat,a l’àmbit metropolità s’ha superat la mitjana d’incendis, respecte les dades registrades des de 1990. A Collserola s’ha superat la mitjana de superfície cremada, a conseqüència d’un sol incendi que ha representat el 82,5% del total d’hectàrees cremades. Cal remarcar que els incendis es concentren a les interfícies urbanes-forestals i que durant la setmana de Sant Joan, es registren el major nombre d’incidències.

Pel que fa a la campanya d’enguany, de moment, les condicions meteorològiques són favorables. La previsió és iniciar la vigilància activa a 10 de les 13 les torres de guaita el 30 de maig, i a les 3 restants el 17 de juny. El tancament de la campanya està previst pel 18 de setembre. Tot i això, des del mateix dia de la reunió, Bombers de Barcelona han començat la campanya amb dos recorreguts diaris per la serra, un servei que s’intensificarà en funció del grau d’alerta d’incendi. Com a novetat, s’han determinat 13 punts estratègics, d’accés a la serra des del vessant barceloní, per a la trobada de tots els efectius en cas d’incendi.

Durant la sessió es lliurà la memòria de la campanya precedent. Aquest document es pot descarregar des del web del Parc (>> descarregar document)

 

La gestió i coordinació del Dispositiu de Prevenció d’incendis Forestals de l’AMB és l’actuació que comporta el major esforç pressupostari del Consorci. La finalitat és protegir el bosc i les persones, dels incendis forestals que, ateses les característiques del Parc i l’alta freqüentació, es produeixen en un nombre molt considerable.

Imatge de la sessió realitzada a la seu dels Serveis técnics del Parc. Font: CPNSC
Elements del dispositiu. Bassa de prevenció d'incendis i torre de vigilància. Font: CPNSC

 

Més informació:

 

CPNSC, 24 de maig de 2016

compartir