-- 05/03/2018

El passat 24 de febrer va tenir lloc a la Casa de l’Aigua (Barcelona) la jornada participativa ‘Passem a l’acció’ on es va presentar la proposta de «Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola» pel període 2018-2020 i es van crear els grups de treball per impulsar les línies estratègiques d’actuació previstes en el pla

L’objectiu de la jornada del 24 de febrer era presentar a tota la ciutadania la proposta de Pla d’Acció 2018-2020 per promoure la transició agroecològica a Collserola i crear els grups de treball que impulsin l’execució de les línies estratègiques d’actuació previstes en el pla.

La proposta de Pla d’Acció ha estat elaborada de forma participativa en els últims mesos, dins els òrgans formals de participació del projecte, a partir de la identificació dels reptes per a la transició agroecològica del sistema alimentari en l’àmbit d’influència del Parc Natural.

La jornada, on hi van assistir 80 persones,  va començar amb la presentació del projecte i de l’esquelet del Pla d’Acció, que integra més de 80 accions per promoure la Transició Agroecològica a Collserola. A mig matí la vuitantena d’assistents es van dividir en grups de treball per prioritzar quines accions desenvolupar i començar a definir el pla de treball: Activitat agrària professional, Nova pagesia i accés a la terra, Consum agroecològic i Circuits Curts de Comercialització, Educació Agroecològica, Xarxa d’horts rurals i Comunicació.

El resultat del treball dels grups ha estat la priorització de diferents accions proposades i l’establiment d’un calendari de treball per tancar les propostes. Concretament s’ha decidit engegar les següents propostes:

  • Creació d’un banc de terres per facilitar l’accés a la terra
  • Enfortir els mercats de pagès existents i promoure’n de nous
  • Fomentar el desenvolupament de programes educatius que treballin el cicle alimentari de forma integral a les escoles i impulsin la transició agroecològica en el sistema alimentari escolar.
  • Creació de la xarxa d’horts rurals de Collserola
  • Dissenyar i executar el pla de comunicació participatiu del projecte

La propera cita serà el 6 de maig a la Fira Agrícola de Collserola, a Vallvidrera i que organitza la cooperativa de consum Can Pujades, on cada grup presentarà el Pla de treball de les accions prioritzades i continuarà el debat per avançar cap a la Transició Agroecològica de Collserola.

El programa de la jornada també va incloure un servei de canguratge  i l’exposició sobre l’activitat agropecuària a Collserola i la marca de garantia producte de Collserola. També hi van participar representants de les entitats que participen al programa de voluntariat ambiental “Col·laborem amb el Parc”.

El projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola» va començar a caminar a mitjans del 2016 amb l’objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles. Els promotors del projecte són el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola i els ajuntaments del Parc Natural. L’Associació Arran de terra és l’entitat que dinamitza i coordina l’execució del projecte.

compartir