El passat dissabte 18 de novembre es va realitzar la sessió Alimentem Collserola on es van identificar més de 200 iniciatives que estan promovent l’Agroecologia i la Sobirania Alimentària al Parc Natural de Collserola

El passat dissabte 18 de novembre va tenir lloc al Casal de Torreblanca de Sant Cugat del Vallès la jornada Alimentem Collserola. L’objectiu era donar a conèixer i promoure la participació de la ciutadania en el projecte de Promoció de la transició agroecològica a Collserola, que va començar a caminar a mitjans del 2016 amb l’objectiu de transformar els sistemes alimentaris dels nou municipis del Parc Natural de la Serra de Collserola per fer-los més justos i sostenibles.
Hi van participar una cinquantena de persones tant veïns i veïnes, a títol individual, com representants d’entitats, col·lectius i administracions dels diferents municipis del Parc. El projecte està sent impulsat pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola amb el suport de diferents ajuntaments del Parc Natural, i dinamitzat per l’Associació Arran de terra.
La jornada va donar el tret de sortida al procés participatiu que ha de permetre validar la Diagnosi del sistema alimentari de Collserola, realitzada conjuntament amb la pagesia del Parc i altres agents i, ja al 2018, dur a terme el disseny del Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola.
Durant la jornada es va presentar el projecte i els principals reptes i potencialitats dels diferents àmbits del sistema alimentari de Collserola: la producció, la comercialització i el consum, així com l’educació agroecològica o el patrimoni agroalimentari, entre d’altres.
Al llarg del matí es van conèixer algunes de les experiències que ja estan impulsant la Transició Agroecològica al Parc: el projecte de l’associació l’Ortiga a Can Montmany, l’experiència de la cooperativa l’Olivera a la masia de Can Calopa de Dalt, el productor de la Floresta La Rural de Collserola, els grups de consum de Can Pujades i La Civada, el Mercat de Pagès de Sant Cugat, el projecte educatiu sobre agroecologia del Centre d’Educació Ambiental Can Coll i altres iniciatives com Reruralitzem 9barris, Can Masdeu o l’Organització santcugatenca d’Educació Ambiental OSEA.
Finalment, també es va realitzar entre tots els assistents un mapatge on es van identificar gairebé 200 iniciatives que promouen l’agroecologia i la Sobirania Alimentària a Collserola, amb l’ajuda de tots els assistents.
Durant la jornada, els més menuts van participar en el taller de l’Ortiga «Fem un hort», que va permetre recuperar part de l’hort de Torreblanca.
La sessió es va cloure amb un vermut musical al bar del Casal, en el que els assistents van poder seguir debatent en un ambient més distès.
La propera cita d’aquest procés participatiu serà el 24 de febrer, data en que tindrà lloc una nova sessió amb l’objectiu de dissenyar un Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola.
Fases del projecte


compartir
Notícies Relacionades
26 de gener de 2023: Celebrem el Dia Mundial de l’Educació Ambiental al Parc
El Parc Natural de Collserola és un entorn educatiu excepcional per treballar els objectius i principis de l’educació ambiental d’una…
La 1ª edició del Contracte Agrari de Collserola remunera les actuacions socioambientals de la pagesia
El primer any del CAC, s’han aprovat 17 sol·licituds de projectes productius amb un pressupost total de 67.190,26 € per la realització…
OPEN NATURE: un procés de cocreació d’intervenció en un espai públic en el marc de la iniciativa europea New European Bauhaus.
Està en marxa l'experiència OPEN NATURE, un procés de cocreació d'intervenció en un espai públic al límit entre la ciutat i el Parc Natural…
El Parc Natural de Collserola bat el seu rècord d’ús ciutadà amb 6,4 milions de visites el 2021
Aquesta elevada afluència demostra la importància d’aquest espai natural per a la ciutadania metropolitana, però alhora fa imprescindible…
25 de novembre, Dia Internacional per a l’erradicació de la violència envers les Dones
Avui dia 25 de novembre el Consorci vol manifestar públicament el seu rebuig de forma contundent contra la violència envers les dones.
La gestió dels abocaments incontrolats al Parc Natural de Collserola
Divendres 4 de novembre l’equip de guardes del Parc Natural va detectar un abocament incontrolat de grans dimensions de pneumàtics a…
En marxa la rehabilitació de la masia de Can Ferriol
Divendres 11 de novembre s'ha celebrat l'acte de col·locació de la primera pedra per a la rehabilitació de la masia de Can Ferriol, un dels…
Granja de Can Coll: instal·lació tancada per tasques de manteniment i millores
Corrals de la granja de Can Coll: instal·lació tancada per tasques de manteniment i millores fins el proper 15 de gener de 2023. Disculpeu…
Actuació fitosanitària sobre la població de la processionària del pi – 2022
Entre el 27 d’octubre i el 4 de novembre s’actuarà a diferents pinedes del Parc Natural de Collserola per reduir les poblacions de…