Vestigi d'un passat a l'obaga del bosc

TIPUS: Bicicleta de muntanya
DIFICULTAT: Mitjana
TEMPS: 1h 45 min
DISTANCIA: 14,7 km
AMBIT: BICI
INICI: Complex esportiu municipal La Bonaigua (St Just Desvern)
FINAL: Complex esportiu municipal La Bonaigua (St Just Desvern)

Descàrregues

L’itinerari s’inicia al complex esportiu La Bonaigua que trobarem al final del passeig de la Muntanya dins el municipi de Sant Just Desvern. Enfilarem la vall amunt, probablement compartint el camí amb el ramat d’ovelles que hi ha a la zona, o acompanyats del vol dels abellerols que reconeixerem per la seva varietat de colors i el bec llarg. Caldrà estar atents als fils elèctrics on fan descans i als talussos d’argila on fan el niu.

L’itinerari presenta tres trams molt diferenciats. Un primer d’ascens molt pronunciat a l’inici del camí i fins el coll de les torres. En aquest punt, enllaçarem amb el segon tram, el Torrent del Bosc Llarg, zona d’ambient frescal que ens vindrà de baixada i continuarà amb camí força planer. Passarem per les ruïnes de l’antic monestir cistercenc femení, Santa Margarida de Valldonzella, uns arbres ens donen testimoni del jardí que existí en el passat. A l’altra banda del camí, mig amagada dins d’una mina, es troba la font que porta el mateix nom. Sense garanties sanitàries, aquesta font té aigua tot l’any. Us pot passar desapercebuda si aneu a ritme lleuger. Ja més endavant, la imponent Torre del Bisbe (masia fortificada) marca l’inici del tercer tram, ara una pujada llarga i continuada ens durà fins la carretera de Molins.

Farem una carena per una pista fins el turó de Can Castellví on coincidirem amb un tram del GR92 que, en baixada, ens portarà fins a Can Llevallol i el coll de Can Cuiàs. Arribats a aquest punt, creuarem la carretera i continuarem el descens cap a Can Fatjó i Can Carbonell, recuperant d’aquesta manera la vall de Sant Just i retornant al punt d’inici.