Un incendi a la carretera d’Horta a Cerdanyola, entre el barri de la Font del Gos i la carena de Can Ferrer, de gran espectacularitat, ha cremat un total 19,7 Ha de zona de matoll.

L’inici del foc, cap a les 14h del dimecres 1 de juliol, va ser detectat per les torres de vigilància del Parc que ràpidament van donar l’avís als mitjans d’extinció. Al lloc es van desplaçar fins a 22 dotacions de bombers i 9 mitjans aeris. Cap a les 20 h es va donar per extingit i durant  tota la nit s’ha estat remullar la zona. S’han cremat un total de 19,7 Ha pràcticament la totalitat de les quals situades al municipi de Barcelona.

Gràcies a la intervenció de tots els mitjans, el foc que havia pres unes grans dimensions, va poder ser controlat abans no baixés per la vessant vallesana del Parc. Les causes de l’incendi estan encara per determinar per part dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

Donada l’espectacularitat  i visibilitat de l’incendi, durant tota la tarda hi va haver un gran ressò a les xarxes socials, amb fotografies i comentaris , molts d’ells de suport als mitjans d’extinció.

L’incendi d’ahir ha afectat una zona on es donen incendis recurrents, el darrer va ser el 2006, i gairebé coincideixen en la seva extensió i límits. Així doncs, estem parlant d’una àrea on la vegetació està adaptada als incendis forestals i les espècies vegetals adopten diferents sistemes de supervivència,  unes espècies com el gènere Cistus  o Pinus  aprofiten per llançar llavors i germinar en els propers mesos mentre que altres com Quercus,  Chamaerops,  Rhamnus  … rebrotaran de soca.

Durant aquest 2015 ja s’han detectat 63 focs a tota l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb un total de 39,8 Ha cremades. Dins el Parc Natural han estat un total de 23 focs i 21,7 Ha. L’any 2014 només es van cremar 2,4 Ha al Parc (un any excepcional) i l’anterior 18,7 Ha.

Són doncs dades preocupants donades les condicions meteorològiques adverses, d’aquest final de primavera i inici d’estiu, que han incrementat força el risc d’incendi a tot Catalunya. Actualment estem a un nivell 2, sobre un màxim de 3, del Pla Alfa de risc d’incendis que elabora el cos d’Agents Rurals de la Generalitat.  Recordem de nou la necessitat d’extremar les precaucions a les zones naturals durant tot l’estiu, evitant les barbacoes, els focs d’artifici i altres activitats susceptibles de provocar incendis forestals.

compartir