-- 30/06/2022

Enguany la celebració s’ha caracteritzat per una gran participació de grups molt diversos que han recollit un alt volum de deixalles, posant en relleu que el costum de deixar residus en el medi natural continua sent un problema al Parc Natural

Un cop estabilitzada la situació sanitària, l’edició d’aquest any del Let’s clean up Europe es preveia com les dels anys anteriors a la pandèmia. Pels resultats podem dir que la celebració del Let’s clean up, que lidera l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), ha estat acollida amb molt d’entusiasme pels ajuntaments i per la ciutadania en general, i ha resultat molt positiva pel Parc.

 

El paper del Consorci ha estat el de coordinar i donar suport tècnic i quan ha calgut, recursos a les diferents propostes, assegurar que la zona seleccionada fos la més adient en funció de les característiques de cada grup, i assegurar la recollida posteriors dels residus. Als grups escolars se’ls ha ofert el recull de recursos educatius que sobre el tema dels residus ha confeccionat el Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc.

 

En principi la campanya proposava fer actuacions del 6 al 8 de maig, però com ja succeïa en anys anteriors, també era possible sumar-s’hi durant tot el mes. Al Parc, la darrera actuació inscrita al LCUE, es va fer el 21 de juny.

 

Un cop oberta la campanya i feta la presentació per part de l’ARC, les entitats s’hi van apuntar i van fer una proposta de data i lloc on fer la recollida. Després del Consorci va mirar de contactar amb totes elles o amb els ajuntaments corresponents per tal de coordinar la seva realització.

 

Aquest any s’han realitzat 23 actuacions de les 25 programades inicialment. El Consorci ha pogut tenir els resultats de 17 d’elles. Han estat programades pels ajuntaments de Molins de Rei, El Papiol, Sant Just Desvern, l’EMD de Valldoreix, BCN Sostenible i el Centre de Natura de Can Soler. I també per 7 entitats: Amics de la Natura de Sant Feliu, AV Mas Lluí, AVV Barri Ca l’Enric La Miranda, CE de Molins, F. Tres Turons, La Horda i Òmnium Cultural del BL, dotze centres de l’àmbit educatiu: AE i Esplai GMM Lluïsos de Gràcia, FEDAC d’Horta, AFA Pi d’en Xandri, APASOR Associació de pares i mares de la Salle-Horta, AFA Sostenibilitat Thau Sant Cugat, AFA E. La Floresta, AMPA E. Jaume Ferran i Clua, E. Ciutat d’Alba, E. El Turó, Escola Pia Ntra. Senyora, INS Ginesta i INS Olorda, i tres empreses: Educambient SCCL, Lafarge Holcim i TERSA.

Durant els onze dies en què s’han fet activitats hi han participat més de 800 persones, que han actuat a uns 30 punts de 21 zones de 8 municipis del Parc Natural. Entre totes elles han recollit i classificat més de 7.000 kg d’escombraries i una bona varietat de voluminosos.

 

El Let’s Clean Up Europe té com a objectiu visualitzar el problema de la gran quantitat de residus que generem i que en molts casos, de forma incomprensible, van a parar als espais naturals. Encara que els gestors d’aquests espais hagin de dedicar molts esforços perquè amb el Let’s Clean Up Europe s’obtinguin resultats positius, suposa un bon ajut pel que fa a la sensibilització sobre el problema i una bona col·laboració en la recollida i la classificació dels residus.

 

Moltes gràcies a totes les administracions, equipaments, entitats, centres educatius i empreses per la seva col·laboració en la conservació del Parc Natural.

compartir