A finals d’estiu diferents espècies d’aus provinents del nord d’Europa travessen la serra de Collserola de camí a terres més càlides. Durant els mesos de setembre i octubre ornitòlegs experts en fan el seguiment des del turó de la Magarola, una talaia privilegiada per observar aquest fenomen.

Entre els mesos de setembre i octubre es poden albirar des de Collserola diferents espècies de rapinyaires i aus planadores mentre realitzen la seva migració a terres africanes. Al Turó de la Magarola ornitòlegs experts fan l’enregistrament de les diferents espècies que sobrevolen la serra seguint la ruta anomenada «via litoral de migració». Les espècies més abundants són els aligots vespers, les arpelles, l’esparver o el xoriguer. L’any 2015, excepcional a nivell d’observacions, es van comptabilitzar més de 2500 aus durant aquests dos mesos.

Aquest és el vint-i-vuitè any consecutiu de presa de dades d’aquesta campanya científica que forma part del projecte PERNIS, coordinat des de l’Institut Català d’Ornitologia, i que té per objectiu el coneixement de les característiques del pas migrador dels rapinyaires, així com d’altres migrants diürns, que travessen el territori català.

Enguany, entre l’10 de setembre i el 2 d’octubre, els caps de setmana i festius (de 10h a 13h), es reforça el seguiment amb un segon observador que ajuda als visitants del Turó a identificar les diferents espècies que el sobrevolen.

Al web del Parc es poden descarregar diferents materials divulgatius a més d’un mapa amb la localització del turó així com consultar les dades actualitzades de les espècies observades. Al Centre d’Informació del Parc i al Centre d’Educació Ambiental Can Coll s’ha instal·lat l’exposició “Aus de pas” on es poden veure fotografies de gran qualitat de les diferents espècies de rapinyaires que sobrevolen la serra aquests dies.

L’últim cap de setmana de la campanya, el 3 i 4 d’octubre, coincidirà amb diferents actes als centres del Parc (Can Coll i Centre d’Informació del Parc), i a la pròpia Magarola, sobre el “Dia Mundial dels Ocells”.

 

Us convidem a que visiteu el turó on podreu observar-les, i a que gaudiu d’aquest espectacle! 

   
   

Més informació:

compartir