-- 14/10/2023

La setmana del 16 d’octubre s’iniciaran els treballs forestals de tala i retirada d’arbres afectats per la sequera a la finca del Marquès de Sentmenat, al districte de Sarrià-Sant Gervasi entre el passeig de les Aigües i la Ronda de Dalt, amb l’objectiu de millorar la salut i resiliència de la massa forestal i la seguretat.
Mentre durin les actuacions, es restringirà l’accés a tota la finca per tal de facilitar els treballs d’aclarida i d’ordenació dels accessos actuals al Parc Natural.

El bosc del Marquès de Sentmenat, o bosc de Can Caralleu, format per un bosc de repoblació de pi pinyer (Pinus pinea) d’unes 6,7 hectàrees, no s’ha salvat de la sequera acumulada d’aquests darrers dos anys i mig. Totes les capes de vegetació estan patint un estrès hídric molt acusat, suportant una situació de precipitacions anuals al voltant del 50% del que era habitual fins fa pocs anys.

 

Els efectes d’aquesta sequera persistent, juntament amb les elevades edats d’alguns arbres, que s’apropen als cent anys, estan provocant una feblesa i mortalitat molt elevada d’exemplars grans de pi pinyer i altres espècies, tant en aquest espai com en altres zones boscoses de la serra. A més, els arbres ja molt debilitats podrien patir atacs de l’escarabat perforador dels pins (Tomicus destruens), un coleòpter escolítid que ja ha estat detectat al Parc Natural i podria arribar a convertir-se en plaga.

 

Amb l’objectiu de millorar la salut i resiliència de la massa forestal, i la seguretat dels visitants, s’ha programat una tallada i extracció d’arbres grans i d’exemplars morts o amb risc de caiguda, que s’iniciarà la setmana vinent i finalitzarà a principis de novembre. L’actuació afectarà a un nombre important d’exemplars.

L’actuació implica una revisió dels accessos i usos d’aquesta zona forestal. En aquest sentit, alguns troncs podrien quedar a la zona per endreçar l’actual trama de camins i corriols que s’estén per tota la finca. Cal tenir present que aquest accés al Parc Natural està molt freqüentat, tant pel veïnat, com per ciclistes i passejants.

 

Mentre durin les actuacions, es restringirà l’accés a tota la finca per tal de facilitar els treballs d’aclarida i d’ordenació dels accessos actuals al Parc Natural.

 

A més de l’actuació al bosc de Sentmenat, es faran treballs de retirada d’arbres de diferents espècies en males condicions de salut o amb risc de caiguda en altres zones del vessant barceloní del Parc Natural com ara a zones amb alta mortalitat, on es realitzaran actuacions d’aclarides importants com aquesta.

 

Aquestes actuacions estan gestionades pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola amb el finançament de l’Ajuntament de Barcelona.

compartir