El nou mapa guia del Parc és una invitació a conèixer Collserola i a recorrer-la de dalt a baix gaudint responsablement dels beneficis que ens aporta el contacte directe amb la natura.
Des d’aquesta pàgina podeu consultar la versió interactiva del mapa o descarregar-vos l’imprimible en format pdf. Hi trobareu l’extensa xarxa de pistes i camins que estableix el Pla Especial (PEPNat), recentment aprovat. Una xarxa arranjada, senyalitzada i mantinguda regularment que permet grans excursions i un sens fi de passejades tot protegint d’una excessiva pressió els boscos i els hàbitats més sensibles de la serra.

A. Anem a Collserola. El mapa

Veure el mapa a pàgina completa

B. Beneficis i serveis

Podem afirmar que el Parc Natural de la Serra de Collserola és un territori vital per la seva fauna i flora i per a totes aquelles persones que en gaudim…però quins són exactament els beneficis vitals que ens aporta aquest espai natural extraordinàriament proper?

Sovint tot allò de bo que ens dona Collserola passa una mica desapercebut. Per aquest motiu, el Consorci del Parc promou una campanya a les xarxes socials i a la web del Parc amb el lema Perquè és Vital Collserola?

Podem considerar que el Parc Natural és bàsicament, un espai protegit amb un mosaic de paisatges i hàbitats rics en #Biodiversitat. Per a moltes persones el valor ecològic i la riquesa de la flora i la fauna que conté són raons suficients per afirmar que Collserola és un espai que cal conservar.

Però des d’un punt de vista ambiental no és només la seva biodiversitat sinó també els seus serveis ecosistèmics que ens fan adonar de la gran importància que té Collserola. Quan plou la pluja alimenta les rieres, fonts i aqüífers subterranis de tota la Serra i aquest #reservoridaigua permet una biodiversitat única a rius, fonts i basses del Parc que, alhora, és clau en la connectivitat ecològica de la xarxa d’espais naturals metropolitans. Collserola ens permet millorar la #Qualitatdelaire doncs la vegetació ens aporta l’oxigen necessari per respirar i redueix la contaminació de l’aire, filtrant gasos i partícules que emeten, principalment, els nostres vehicles. La mateixa vegetació que ens ajuda a la #regulaciodelclima, suavitzant les temperatures i  creant microclimes més agradables gràcies a l’efecte ombra tant necessari en períodes de calor extrema a l’estiu. Uns períodes que cada vegada són més freqüents a causa del canvi climàtic global. En aquest sentit, els espais forestals de la Serra contribueixen a fixar el CO2 atmosfèric, un dels principals gasos que causen aquest escalfament global de l’atmosfera. El bosc de Collserola és un #embornaldecarboni vital. Per conèixer els serveis ecosistèmics més amagats del Parc cal abaixar la nostra vista del bosc i del cel i mirar cap al terra, cap al sòl (amb accent) aquesta base orgànica que sustenta la vida i que cal protegir de l’erosió perquè el #solfertil de Collserola és també la base de la #produccioecologicaideproximitat del Parc.  Els conreus i pastures de Collserola augmenten la biodiversitat, són bàsics per la gestió dels incendis forestals i mantenen una pagesia activa i clar, ens proveeixen d’aliments de molt bona qualitat.

El Parc també té clars beneficis socials. Collserola és un lloc d’aprenentatge on educar i sensibilitzar per l’estima a la natura, és un #entorneducatiu on s’hi poden trobar un munt de propostes per gaudir i conèixer el Parc. La tendència a cuidar-nos i a portar un estil de vida saludable ha fet augmentar molt la percepció que el Parc és font de #salut doncs el contacte directe i tranquil amb la natura té múltiples beneficis físics i emocionals. Gaudir d’un entorn privilegiat de #culturainatura com és el Parc Natural de Collserola en un entorn metropolità fortament urbanitzat i densificat és tot un repte doncs cada vegada més utilitzem el Parc pel nostre lleure, per practicar-hi esport i per usos més recreatius. Cada dia som més els que visitem el Parc amb diferents interessos i cal un esforç d’entesa per poder gaudir-ne sense posar en risc tots els altres beneficis vitals que hem vist que el Parc té i ens aporta.

Tenir cura d’aquest entorn natural és cosa de tothom, tant dels que hi vivim a prop com dels que el visitem de tant en tant. Respectant les normes i amb #bonespractiques millorarem la convivència i garantirem la conservació dels hàbitats. El futur del Parc Natural és a les nostres mans. Ens ajudes?

Beneficis vitals