El seguiment continuat dels sistemes naturals del Parc permet disposar d’un conjunt de dades per a determinar les mesures de gestió més adients per tal de tenir uns ecosistemes biodiversos i sostenibles
Programes de seguiment, estudis i informes relacionats amb la gestió del Parc
L’existència de programes de seguiment continuat de la fauna i flora del Parc permet obtenir dades continues que han de permetre millorar la gestió dels espais naturals del Parc.
Diferenciem els estudis que s’han liderat des dels Serveis Tècnics del Parc dels que s’han fet mitjançant l’encàrrec directe a una institució i/o personal investigador per tal que el desenvolupin.
Recerca
El requisit essencial de la recerca al parc és generar informació útil per a la gestió. La recerca es va iniciar, l’any 1987, des del programa de coneixement i gestió de la fauna del Servei de Medi Natural. El programa ha aprofundit en tots els àmbits que tenen a veure amb la conservació i la millora dels recursos faunístics de Collserola. Posteriorment, i coincidint amb l’obertura al parc de l’Estació Biològica, l’any 2003 es van començar a desenvolupar altres programes de recerca d’àmbit més ampli, bàsicament d’ecologia forestal i ecologia del paisatge.
Les línies de treball que emmarquen aquest programa són:
— Estudi i seguiment (monitoring) de la fauna, amb l’objectiu de millorar el coneixement de les espècies i dels seus requeriments relacionats amb l’estat dels hàbitats, la detecció de les problemàtiques i la valoració en el decurs del temps de la tendència global de les poblacions amb relació a la gestió feta.
— Elaboració de propostes de gestió a partir de les dades de seguiments faunístics que ens permeten saber quins són els processos ecològics dels hàbitats. També s’han desenvolupat línies específiques per conèixer la resposta dels ecosistemes a les pertorbacions «naturals» (incendis, nevades, etc.) o a les derivades d’intervencions sobre el medi.
— Divulgació i sensibilització. A més de la informació i la difusió mitjançant els canals habituals de comunicació del Consorci, s’ha participat en nombrosos fòrums de caire científic i divulgat
Ecologia del paisatge
S’han incorporat els coneixements sobre la gestió de la fauna, adquirits durant tots aquests anys, en el marc de la conservació i la gestió inherent a les grans problemàtiques ambientals del parc:
— efectes d’infraestructures
— fragmentació d’hàbitats
— connectivitat ecològica
Així mateix, es va iniciar una línia referida als estudis de flora i vegetació i la seva relació amb els canvis en el paisatge.
Tota aquesta tasca ha tingut una significació especial ja que ha estat la base de les memòries justificatives per tirar endavant la declaració del Parc Natural de la Serra de Collserola i les dues reserves integrals: Can Balasc-Rierada i la Font Groga.
L’existència de programes de seguiment de la fauna i la flora del Parc permeten l’avaluació continuada de l’estat dels sistemes naturals i endevinar-ne les tendències. Són, així, una eina valuosa per a la gestió ja que permeten predir i actuar sobre el medi natural de la manera més oportuna i acurada.
L’any 1987, als inicis de la gestió del Parc de Collserola, es van posar en marxa les primeres línies de recerca en el marc del Programa de coneixement i gestió de la fauna del Servei de Medi Natural del Parc. Un dels seguiments destacats que van arrencar en aquell moment va ser el de l’avifauna del Parc, que avui encara té continuïtat i ha fornit dades de gran interès respecte l’evolució del paisatge i del poblament faunístic.
Les línies de seguiment faunístic s’han anat multiplicant i diversificant amb el temps i, coincidint amb l’obertura al Parc de l’Estació Biològica, l’any 2003 es van començar a desenvolupar, també, altres programes de recerca d’àmbit més ampli, bàsicament d’ecologia forestal i ecologia del paisatge.
Actualment, els treballs de seguiment que estan en curs, a través del lideratge directe dels serveis tècnics del Parc o per encàrrec a grups d’investigació externs, es referencien a continuació.
Per ampliar la informació i conèixer el detall dels resultats podeu consultar les darreres memòries de gestió del Parc i la seva pàgina d’estudis i recerques.
Acord per a la custòdia de la finca de les Llicorelles a Molins de Rei
El Consorci, l’Ajuntament i la Societat Catalana d’Herpetologia assumeixen conjuntament la conservació dels valors naturals, culturals i paisatgístics d’un espai d’especial importància per a la riera de Vallvidrera, el connector entre la serra de Collserola i el riu Llobregat.
Balanç de les Jornades de Recerca al Parc Natural de la Serra de Collserola
Amb una participació de més de 90 persones, tècniques, gestores i investigadores relacionades d’alguna manera amb el Parc Natural, durant dos dies s’ha pogut conèixer de primera mà la situació dels principals paràmetres biològics del Parc Natural de la Serra de Collserola.
La serra de Collserola ha passat amb satisfacció aquesta revisió a fons, tot i posar de relleu les amenaces i pressions a que està sotmès.
Biodiversitat entomològica de les capçades dels boscos
Des del 2009, es porta a terme un seguiment a llarg termini sobre la biodiversitat dels insectes als boscos de Collserola, concretament al turó ...
En marxa el seguiment de la població de la processionària del pi al Parc
Durant els mesos d’estiu, i mitjançant la captura amb feromones, es realitza el seguiment de l’estat de les poblacions de processionària del pi (Thaumetopoea pytiocampa) als punts amb més afectació del Parc
Estudi de valoració de l’estat ambiental dels corriols a l’àmbit de Barcelona dins del Parc Natural
Es presenta un estudi sobre la caracterització del grau d’erosió dels corriols del Parc Natural
Estudi del paisatge sonor del Parc Natural
Línia de treball novedosa basada en la tecnologia de gravació que permet l’enregistrament continu dels sons naturals.
Estudi dels artròpodes de més interés al Parc Natural de Collserola
En marxa un estudi sobre les espècies d’artròpodes més sensibles de Collserola que inclou, a més, un primer inventari d’invertebrats exòtics presents al Parc
Flora prioritària i d’interès local
D’acord amb el Pla estratègic de conservació dels hàbitats i de la flora de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona: projecte G018
Informe sobre l’estat ecològic, hidrològic i de conservació de la riera de Vallvidrera
El Consorci acaba de rebre l’informe i diagnosi de l’estat ecològic de la riera de Vallvidrera, fet per un equip de recerca de la Universitat de Barcelona, que evidencia un estat deficient de la qualitat ecològica d’aquest ecosistema.
Memòria de gestió del Consorci 2022
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha renovat la seva memòria de gestió anual per fer-la més sintètica, visual i entenedora.
Millora la biodiversitat i es redueix la biomassa a la zona pasturada amb rucs a Can Domènech
Aquestes són les principals conclusions de l’estudi d’avaluació del projecte de silvopastura amb rucs de Can Domènech encarregat recentment pel Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
Pla de seguiment dels ropalòcers (papallones diürnes)
Els ropalòcers són indicadors ambientals per excel·lència atesa la seva estreta relació amb la flora, l’estat dels sistemes naturals i el clima.
Programa de seguiment de l’avifauna del Parc de Collserola (Programa SYLVIA)
El Programa SYLVIA és un projecte de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) que té com a principal finalitat establir una xarxa d’estacions ...
Programa SEMICE (seguiment de micromamífers comuns a Espanya)
El seguiment dels petits mamífers (espècies menudes dels ordres dels insectívors i els rosegadors) és molt útil de cara la gestió ja que ...
Resultats dels darrers estudis de fauna al Parc Natural
Al Parc Natural es fa el seguiment a llarg termini de diversos paràmetres biològics, entre els quals hi ha l’estudi de la dinàmica de les poblacions d’esquirol a la serra, el fotoparany de mamífers, el programa de seguiment de petits mamífers (SEMICE), el seguiment de papallones diürnes (CBMS) i el seguiment de quiròpters, entre d’altres.
Seguiment d’amfibis al pantà de Vallvidrera i a les basses del PNSC
El seguiment d'amfibis al PNSC s'ha focalitzat en comprovar la presència diferents espècies
Seguiment de l’avifauna del Parc: seguiment de les poblacions d’ocells nidificants i hivernants
Línia de treball iniciada l’any 1987 que permet disposar, en aquest moment, d’una de les sèries mes llargues de dades sobre ocells a Catalunya.
Seguiment de l’esquirol (Sciurus vulgaris)
L'esquirol és una espècie amb un paper important dins la cadena tròfica dels boscos de pi blanc de Collserola, tant per la seva predació ...
Seguiment de la migració de rapinyaires
Des de l’any 1988, durant els mesos de setembre i octubre ornitòlegs experts fan el seguiment de la migració dels rapinyaires i altres ...
Seguiment de la població de senglar (Sus scrofa)
El senglar és l’únic mamífer de mida gran a Collserola. La seva situació interessa a col·lectius diversos com científics, caçadors ...
Seguiment de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) a Collserola
Aquest estudi consisteix a avaluar anualment l’estat en què es troba la plaga i determinar les mesures de control fitosanitari que calgui aplicar.
Seguiment de les comunitats de rapinyaires nidificants
Els ocells rapinyaires són uns dels millors bioindicadors de cara a valorar l’estat dels ecosistemes, per la seva sensibilitat als destorbs...
Seguiment de ratpenats al PNSC
Els grup dels ratpenats s’han convertit en un dels eixos de recerca i de conservació del Parc Natural de Collserola
Seguiment del procés d’invasió del rossinyol del Japó (Leiothrix lutea)
Des de l’any 1998, aquesta espècie exòtica que presenta una singular capacitat de colonització és objecte de seguiment.
Trampeig fotogràfic de mamífers en el marc del projecte de l’Atles dels mamífers de mida mitjana al PNSC
En marxa el projecte d'actualització de l'atles de mamífers del Parc Natural mitjançant la tècnica del fotoparany
Trampeig fotogràfic de mamífers i projecte de fotoidentificació de genetes (Genetta geneta) a la Reserva Natural Parcial de Can Balasc-Rierada
La tecnologia d’enregistrament automàtic de fotografia i vídeo disponible ha permès la posada en marxa, des de l’any 2012, d’aquest ...
Índex dels estudis en curs
- Estudi dels artròpodes de més interés al Parc Natural de Collserola
- Estudi del paisatge sonor del Parc Natural
- Seguiment de l’avifauna del Parc: seguiment de les poblacions d’ocells nidificants i hivernants
- Seguiment del procés d’invasió del rossinyol del Japó (Leiothrix lutea)
- Seguiment de les comunitats de rapinyaires nidificants
- Seguiment de la migració de rapinyaires
- Seguiment de l’esquirol (Sciurus vulgaris)
- Seguiment de la població de senglar (Sus scrofa)
- Trampeig fotogràfic de mamífers i projecte de fotoidentificació de genetes (Genetta geneta)
- Flora prioritària i d’interès local
- Pla de seguiment dels ropalòcers (papallones diürnes) (CBMS)
- Programa SEMICE (seguiment de micromamífers comuns a Espanya)
- Programa de seguiment de l’avifauna del Parc de Collserola (Programa SYLVIA)
- Biodiversitat entomològica de les capçades dels boscos
- Seguiment de la processionària del pi (Thaumetopoea pytiocampa) a Collserola
- Trampeig fotogràfic de mamífers en el marc del projecte de l’Atles dels mamífers de mida mitjana al PNSC
- Estudi de valoració de l’estat ambiental dels corriols a l’àmbit de Barcelona dins del Parc Natural
- Seguiment de ratpenats al PNSC
- Seguiment d’amfibis al pantà de Vallvidrera i a les basses del PNSC
Estació biològica del Parc Natural
L’Estació Biològica del Parc Natural de Collserola és un equipament del Consorci adscrit al Servei de Medi Natural i ubicat a la finca de Can Balasc. Aquesta finca, de 78,5 ha. de superfície forestal i que inclou diverses edificacions, és propietat de l’Ajuntament de Barcelona, està situada al terme municipal de Barcelona i adscrita per conveni al Consorci.
És la base per a la realització dels diversos estudis de recerca i seguiment sobre medi natural que es duen a terme al Parc, directament o en conveni amb institucions científiques.
Entitats i organismes que col·laboren en els projectes d’estudi i recerca al Parc
Publicacions relacionades
Guia de natura del parc de Collserola | |
Autor: | Serveis Tècnics del Parc |
Edició: | Consorci del Parc de Collserola |
Format: | 28 x16,5 cm | 240 pàgines |
Descripció il·lustrada àmpliament dels sistemes naturals del Parc, flora i fauna, ordenada d’acord amb els diferents sectors biogeogràfics de la serra, i catàleg exhaustiu i actualitzat dels vertebrats del Parc. Inclou CD interactiu i 2 desplegables amb mapa i ortofotomapa. |
Recerca al Parc Natural de la Serra de Collserola 1983-2013 Síntesi dels estudis i treballs realitzats | |
Autor: | Editors: Dr. Carles Barriocanal, Dr. Martí Boada, Lluís Cabañeros, Heleni Munujos Compilació de l'edició: Sara Fraixedas |
Recull síntetic en format de fitxes dels estudis i informes sobre medi natural realitzats al Parc. |