7a edició de la Setmana de la Natura

El Parc Natural de Collserola acollirà diferents activitats de la Setmana, una campanya que vol conscienciar sobre la necessitat de preservar la biodiversitat i de visibilitzar la necessitat d’implicar-nos col·lectivament per treballar contra l’emergència climàtica i ecològica.


L’Assemblea General aprova les bases del Contracte Agrari de Collserola

L’Assemblea General dona el tret de sortida al Contracte Agrari de Collserola (CAC) en la sessió celebrada avui, dia 19 de maig, que ha aprovat les bases i convocatòria del CAC per l’any 2022, el pla estratègic de subvencions del Consorci i una modificació del pressupost per cobrir la quantia total de les convocatòries des del projecte Alimentem Collserola amb fons propis del Consorci a partir del 2024.


En marxa la campanya de prevenció d’incendis forestals de l’àmbit metropolità

Ens apropem als mesos amb més risc d’incendi i s’inicia la campanya de prevenció activa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’allargarà fins a finals d’agost. La reunió de la Comissió de seguiment del dispositiu on hi assisteixen totes les administracions i entitats implicades en la prevenció, detecció i extinció d’incendis forestals de la metròpolis, celebrada el 12 de maig passat, marca el punt d’inici.


S’inicia un pla pilot de pastura al vessant barceloní del Parc Natural per prevenir els incendis i millorar la biodiversitat

Des de l’1 d’abril i fins a final de juny, un ramat mixt de 290 caps de bestiar pasturarà pel vessant barceloní del Parc Natural de la Serra de Collserola amb la finalitat de reduir el mantell vegetal de la zona.


Sound Earth Legacy a Collserola

Sound Earth Legacy ha creat el primer Observatorio de Patrimonio Sonoro desde una perspectiva cultural. L’Observatori del Patrimoni Sonor és un projecte recent en col·laboració transfronterera amb les organitzacions: Es Far Cultural en Menorca, CIRDOC a Occitània, el Museu Balear de Ciències Naturals a Mallorca i el Parc Natural de la Serra de Collserola.


7a Trobada de la Taula d’Entitats Col·laboradores amb el Parc

El dissabte 12 de març, es va fer de nou de forma presencial, a Can Soler, la primera trobada del 2022 de la Taula d’Entitats. Hi van participat 25 persones de 15 entitats, inclòs el Consorci i un equipament.


DIA MUNDIAL DE L’AIGUA 2022

Amb motiu de la Celebració del Dia Mundial de l’Aigua, el 22 de març, la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona ofereix un programa d’activitats que s’està duent a terme entre el 19 i el 27 de març. El lema d’aquest any és Aigües subterrànies: fer visible allò que és invisible.


Tomaquet Mandó

Més i més tomàquets

El tomàquet Mandó de Collserola és una varietat tradicional conservada durant generacions a la masia de can Mandó i recuperada amb la feina feta amb la Fundació Miquel Agustí. De les 80 plantes de la varietat recuperada l’any 2011, es va passar a la darrera collita del 2021, a més de 2000, plantades per 10 productors de Collserola, formant part del projecte Alimentem Collserola i de l’associació Collserola Pagesa.


El Consell d’Infant d’Esplugues de Llobregat promou la campanya Col·laborem amb la neteja del Parc Natural!

Durant els mesos de gener a maig, diversos centres escolars d’Esplugues de Llobregat col·laboren en la recollida i classificació de residus a diferents punts del Parc.


Collserola esdevé un laboratori participatiu per adaptar els boscos als reptes climàtics

El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic i els seus efectes, lligada a la millora dels balanços de carboni i a la conservació de la biodiversitat i dels recursos hídrics. El programa promou l’entrada dels projectes de gestió forestal en els circuits del finançament ambiental mitjançant els anomenats crèdits climàtics

El Centre de Documentació i les biblioteques del Parc Natural de la Serra de Collserola programen activitats de divulgació de la biodiversitat del Parc

El Centre de Documentació i Recursos Educatius (CDRE) del Parc Natural de la Serra de Collserola i les biblioteques El Molí (Molins de Rei) i Valentí Almirall (el Papiol) han preparat un treball conjunt de divulgació del coneixement i de la biodiversitat d’aquest espai natural protegit. Aquesta col·laboració se centra en la fauna més característica del Parc, amb tallers sobre restes i rastres que les biblioteques fan amb el material cedit pel CDRE.


Aviat començaran les obres de Can Ferriol

Aquest mes de febrer han de començar les obres de la masia santfeliuenca de Can Ferriol, catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local en el “Catàleg del patrimoni arquitectònic de Sant Feliu de Llobregat”, de valor arquitectònic, històric i ambiental.


Nou projecte de voluntariat: col·laboració en l’estudi de freqüentació del Parc de Collserola

Alumnat de l’institut Rubió i Tudurí col·laboren en la recopilació de dades per l’estudi de freqüentació del Parc Natural de la Serra de Collserola.


Voluntariat al Parc de Collserola: “Volem tornar-hi!”

Alumnat de Batxillerat de l’escola Pineda va participar en una acció de voluntariat ambiental al Parc.


Nou mapa guia del Parc Natural de la Serra de Collserola

Recull l’extensa xarxa de camins que proposa el nou Pla Especial amb prop de 400 km de pistes, camins i corriols, que conviden a recórrer Collserola des dels nou municipis, prioritzant l’accés en transport públic.


Ada Colau és escollida presidenta del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

En compliment de l’acord d’alternança, la presidenta de l'AMB pren el relleu de Núria Marín en aquest càrrec


Campanya de millora forestal contra els incendis al Parc Natural de Collserola

Aclarida de les masses forestals, manteniment del sotabosc i control de la vegetació adjacent als camins, fonamentals per a la prevenció dels focs forestals. Les actuacions es porten a terme durant la tardor i l’hivern, èpoques en què la vegetació es troba en un estat més latent


Publicat un article de l’equip d’educació de Can Coll a la Revista Catalana de Pedagogia

El volum 19 de la Revista Catalana de Pedagogia, corresponent al segon semestre de 2021, publica l’article “El programa de pràctiques per a estudiants del CEA Can Coll: més de 30 anys d’experiències”, signat per les persones educadores de Can Coll, Centre d’Educació Ambiental del Parc.


Actuacions de millora forestal al Parc

S’han iniciat els treballs del tractament silvícola preventiu en algunes pinedes de la serra que consisteixen en aclarides de millora, poda i reducció selectiva de l’estrat arbustiu per tal d’afavorir espècies menys inflamables.


La Setmana per la Prevenció de Residus a Collserola

Del 20 al 28 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, fruit d'un projecte que rep el suport de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.