Els darrers anys alguns ajuntaments han facilitat l’arranjament de diferents fonts, i això s’ha aprofitat, per crear diversos espais de participació vinculats als diferents projectes. La necessitat de tenir informació gràfica, de saber com eren històricament aquests llocs, d’intercanviar posicions i desitjos de gent estudiosa, veïnatge, cos tècnic etc. i de finalment, consensuar les propostes, ha portat a la creació de grups de treball al voltant dels diferents espais fontinals.

L’any 2018 va ser un any excepcional en relació a les fonts, perquè diferents ajuntaments del Parc van destinar una part del seu pressupost a l’arranjament d’algunes fonts dels seu municipi. Aquest va ser el cas de Sant Cugat del Vallès, El Papiol i Barcelona. El 2019 ha estat quan s’han executat alguns dels projectes.

L’origen i el motiu de la disponibilitat del pressupost va ser diferent en tots tres casos. A Sant Cugat del Vallès el marc va ser el dels pressupostos participatius; al Papiol, el compromís de l’ajuntament amb les entitats del municipi, i a Barcelona, la decisió del Districte d’Horta- Guinardó de destinar a aquest tema una part dels diners recollits amb la taxa turística.

En el cas del Papiol i de Barcelona es va aprofitar aquesta circumstància per constituir diversos grups o taules de treball permanents per debatre els diferents projectes, consensuar-los i fer-ne el seguiment, formats per entitats, equipaments de cadascun dels territoris o zones del Parc, tècnics del Consorci i personal tècnic municipal. Un cop arranjades les fonts són apadrinades per les entitats, que col·laboren en la seva conservació, cosa que d’altra banda, en alguns casos ja estaven fent. També han estat elles les que han aportat documents que han ajudat a plantejar el projecte, i han col·laborat a fer recerca in situ dels diferents elements construïts.

A Sant Cugat, els projectes d’arranjament de fonts ja han nascut en el sí de les entitats veïnals, que han presentat la proposta i ha resultat escollida en un procés participatiu. Las tasca del Consorci ha estat assessorar i fer el seguiment de les obres, i animar les entitats a seguir col·laborant en el seu manteniment.

Les fonts i els seus entorns són espais que des de sempre han comptat amb la presència de persones, entitats, grups excursionistes, i d’altres que les han utilitzat i estimat, i que com a conseqüència, les han anat arranjant i mantenint.

A tot això cal sumar la feina que des de l’inici del projecte Voluntaris de Collserola, van fer les persones participants. La catalogació, recuperació i la millora d’aquests espais va ser una de les tasques que més els va motivar. Des de l’any 1991 fins al 2016 es van catalogar vora un centenar de fonts.

L’any 2008 algunes entitats també van començar a demanar de col·laborar amb el Consorci per fer aquest tipus d’actuacions i ho han estat fent fins a l’actualitat.

El resultat és que ara hi ha més de 25 fonts que estan apadrinades per alguna entitat, centre escolar o associació del món de lleure, i a més de vuitanta s’hi fan tasques de conservació de forma més o menys periòdica dins del marc de programes com el Col·laborem amb el Parc o les activitats de RSC de les empreses.

En tots aquests anys ha estat realment valuosa l’aportació de moltes persones i entitats implicades quant al coneixement dels indrets i l’entusiasme per recuperar aquests espais.

Zones i espais

Actualment estan funcionant grups de treball al voltant de projectes d’arranjament de fonts a tres municipis del Parc:

  • El Papiol
  • Barcelona
  • Sant Cugat

De tots els projectes realitzats en el 2019 i 2020 n’hi ha uns quants en els que participen entitats del territori.

Entitats i equipaments participants

Els grups de treball que enguany estan actius són els següents:

El Papiol
  • Font del Vernet – Grup Mitja del Castell
  • Font del Lleó – Espai de Recerca pel Patrimoni del Papiol
  • Font del Cosi (properament) – ERC
Barcelona

Grup de Nou Barris – Fundació Pare Manel, Arxiu Històric Roquetes-Nou Barris, Casa de l’Aigua, GRODEMA i l’AVV de Roquetes.

  • Font Nova de Canyelles
  • Font Vella de Canyelles
  • Font Muguera

Grup d’Horta-Guinardó – F. Tres Turons, E. Argelaga, Col·lectiu dels Agudells i AV Sant Genís

  • Font de Can Borni
  • Font de Can Llong o de la Manya
  • Font del Bacallà

Grup Sarrià-Sant Gervasi – AVP de Mas Guimbau i Can Castellví

  • Font del Verns
  • Font de Can Castellví
  • Font de Mas Guimbau
Sant Cugat del Vallès
  • Font del Rabassalet – AVV Can Cortés
  • Font del Fumet – AVP La Floresta
Vols més informació sobre els programes de participació?

Posa’t en contacte amb nosaltres a través del correu electrònic participacio@parccollserola.net