La Casa del guarda del pantà de Vallvidrera acull l’Espai d’interpretació del pantà que mostra la història d’aquesta construcció i la riquesa patrimonial i faunística de l’indret. És un espai accessible amb transport públic i molt concorregut tant pels habitants de la zona com per les persones que visiten el Parc.

A dins del centre hi trobem l’exposició permanent “El pantà i els seus entorns”. És un recull fotogràfic i documental que ens descobreix els canvis que ha experimentat l’espai al llarg del temps; des de la seva construcció al 1863, quan servia per abastir d’aigua a l’antiga vil·la de Sarrià, passant pel projecte lúdic del Lake Valley Park i la construcció de l’històric trenet del Mina Grott fins a esdevenir avui , desprès d’un procés de restauració un punt vital per a  la conservació del medi i una opció pel lleure ciutadà.

Des de l’equipament es proposa un itinerari de descoberta de patrimoni i de la fauna i flora que dona la volta al pantà, i s’enllaça fàcilment amb la xarxa itineraris senyalitzats del Centre d’Informació del Parc, situat a 10 minuts a peu. També disposeu de la versió interactiva de l’itinerari al voltant del pantà en format de “joc d’escapament” o joc de pistes: “Empantanats!!!“.

La casa del guarda és va inaugurar l’any 2010 desprès de 4 anys d’obres de rehabilitació és propietat de l’Ajuntament de Barcelona i està gestionat pel Consorci. La restauració més enllà de recuperar un patrimoni construït de gran valor és va fer amb l’objectiu de consolidar un espai humit, escassos a la serra,  potenciant especialment els amfibis.

L’alta freqüentació de l’espai fa que calgui ser especialment curosos per tal de no comprometre el delicat equilibri de l’ecosistema aquàtic.

Malauradament, al voltant del pantà, s’hi concentren una elevat nombre d’actituds incíviques: alliberament d’espècies invasores, banys de gossos i fins i tot de persones, circulació de bicicletes per corriols, accés a la làmina d’aigua per part de les persones. Cal ser conscients de l’incidència negativa d’aquests comportaments. En especial de l’alliberament de fauna exòtica.

Us proposem:

Itineraris al voltant