A -- a

Dinamització Local Agroecològica del Parc Natural de Collserola
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, en col·laboració amb l'associació Arran de Terra, va iniciar l’any 2016 un procés participatiu amb els productors per identificar els reptes als que han de fer front els projectes de producció agrària que operen en l'àmbit del parc, i per definir actuacions que afavoreixin la viabilitat dels projectes actuals, així com la recuperació de l'activitat agrària a la Serra. Aquesta diagnosi tècnica de la pagesia i l’activitat agrària al PNSC es basa en els fonaments teòrics i metodològics de la Dinamització Local Agroecològica (DLAe).
Per realitzar aquesta diagnosi tècnica de la situació de l'activitat agrària a Collserola es consultaren fonts d'informació secundàries (informes i dades que ja existeixen sobre la qüestió), s’entrevistaren 12 productors que operen en l'àmbit del parc. 
i, finalment, es va realitzar una sessió participativa de retorn, discussió, validació i enriquiment dels resultats.
Per mitjà de les entrevistes es van obtenir dos tipus d'informació: per una banda, informació objectiva sobre les característiques dels projectes productius (cultius, model de producció, superfície cultivada, canals de comercialització, etc.) 
i, per altra banda, opinions i valoracions sobre els reptes de l'agricultura al parc i les actuacions que caldria desenvolupar per tal de donar-hi resposta. Les dades bàsiques de les característiques dels projectes productius seran probablement publicades en un “catàleg de la pagesia de Collserola”, el qual tindrà per objectiu donar 
a conèixer els projectes i productes que s'elaboren en l'àmbit del parc. El segon tipus d'informació fou emprat per realitzar la diagnosi preliminar que es va discutir i consensuar en la sessió participativa.
El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, en col·laboració amb l'associació Arran de Terra, va iniciar l’any 2016 un procés participatiu amb els productors per identificar els reptes als que han de fer front els projectes de producció agrària que operen en l'àmbit del parc, i per definir actuacions que afavoreixin la viabilitat dels projectes actuals, així com la recuperació de l'activitat agrària a la Serra. Aquesta diagnosi tècnica de la pagesia i l’activitat agrària al PNSC es basa en els fonaments teòrics i metodològics de la Dinamització Local Agroecològica (DLAe).
Per realitzar aquesta diagnosi tècnica de la situació de l'activitat agrària a Collserola es consultaren fonts d'informació secundàries (informes i dades que ja existeixen sobre la qüestió), s’entrevistaren 12 productors que operen en l'àmbit del parc. 
i, finalment, es va realitzar una sessió participativa de retorn, discussió, validació i enriquiment dels resultats.
Per mitjà de les entrevistes es van obtenir dos tipus d'informació: per una banda, informació objectiva sobre les característiques dels projectes productius (cultius, model de producció, superfície cultivada, canals de comercialització, etc.) 
i, per altra banda, opinions i valoracions sobre els reptes de l'agricultura al parc i les actuacions que caldria desenvolupar per tal de donar-hi resposta. Les dades bàsiques de les característiques dels projectes productius seran probablement publicades en un “catàleg de la pagesia de Collserola”, el qual tindrà per objectiu donar 
a conèixer els projectes i productes que s'elaboren en l'àmbit del parc. El segon tipus d'informació fou emprat per realitzar la diagnosi preliminar que es va discutir i consensuar en la sessió participativa.
La Dinamització Local Agroecològica (DLAe) és una estratègia innovadora de
desenvolupament local orientada a promoure sistemes alimentaris i comunitats
locals més justes i sostenibles. La metodologia que proposa la DLAe
s'estructura en diverses fases de treball, i posa molt èmfasi en la necessitat
d'activar processos de participació ciutadana que interpel·lin al conjunt de la
població local, i donin a la pagesia el protagonisme que li correspon en aquest
tipus de projectes. Des de l'òptica de la DLAe, la pagesia ha de tenir també un
paper protagonista en la gestió dels Espais Naturals Protegits dels nostres
territoris, ja que l'agricultura i la ramaderia juguen una paper clau en la
conservació de la biodiversitat, el paisatge i els serveis que brinden els
ecosistemes.
La Dinamització Local Agroecològica (DLAe) és una estratègia innovadora de
desenvolupament local orientada a promoure sistemes alimentaris i comunitats
locals més justes i sostenibles. La metodologia que proposa la DLAe
s'estructura en diverses fases de treball, i posa molt èmfasi en la necessitat
d'activar processos de participació ciutadana que interpel·lin al conjunt de la
població local, i donin a la pagesia el protagonisme que li correspon en aquest
tipus de projectes. Des de l'òptica de la DLAe, la pagesia ha de tenir també un
paper protagonista en la gestió dels Espais Naturals Protegits dels nostres
territoris, ja que l'agricultura i la ramaderia juguen una paper clau en la
conservació de la biodiversitat, el paisatge i els serveis que brinden els
ecosistemes.

La Dinamització Local Agroecològica (DLAe) és una estratègia innovadora de desenvolupament local orientada a promoure sistemes alimentaris i comunitats locals més justes i sostenibles. La metodologia que proposa la DLAe s'estructura en diverses fases de treball, i posa molt èmfasi en la necessitat d'activar processos de participació ciutadana que interpel·lin al conjunt de la població local, i donin a la pagesia el protagonisme que li correspon en aquest tipus de projectes. Des de l'òptica de la DLAe, la pagesia ha de tenir també un paper protagonista en la gestió dels Espais Naturals Protegits dels nostres territoris, ja que l'agricultura i la ramaderia juguen una paper clau en la conservació de la biodiversitat, el paisatge i els serveis que brinden els ecosistemes.

 

Fases del procés:
  • Diagnosi tècnica [juny 2016 - març 2017] : Mitjançant la consulta a fonts d'informació secundàries, entrevistes a 12 productors i dues sessions participatives de retorn, discussió, validació i enriquiment dels resultats. 
    El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, en col·laboració amb l'associació Arran de Terra, va iniciar l’any 2016 un procés participatiu amb els productors per identificar els reptes als que han de fer front els projectes de producció agrària que operen en l'àmbit del parc, i per definir actuacions que afavoreixin la viabilitat dels projectes actuals, així com la recuperació de l'activitat agrària a la Serra. Aquesta diagnosi tècnica de la pagesia i l’activitat agrària al PNSC es basa en els fonaments teòrics i metodològics de la Dinamització Local Agroecològica (DLAe).
  • Diagnosi i planificació participativa [març 2017 - març 2018]: Creació del grup motor  (GM) i la Comissió de seguiment (CM). Presentació del projecte a la població local.  Elaboració el Pla d'ació. Publicació del 'Catàleg de productors del Parc Natural de Collserola'
  • Fase de recerca i accció [2018-2019]
  • Fase d'avaluació [2020]

 

Diagnosi tècnica:

Diagnosi tècnica: Les experiències de producció agrària del Parc Natural de la Serra de Collserola

Elaboració: Associació Arran de Terra. Eines per la Dinamització Local
Agroecològica.

Redacció: Ariadna Pomar León, Annaïs Sastre Morató i Guillem Tendero Acin,
amb la col·laboració de Daniel López Garcia.

Lloc i data d’elaboració: Collserola, març 2017

Estudi realitzat per encàrrec del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Sant Cugat del
Vallès i la Diputació de Barcelona.

Resum del document

 

Catàleg de la Pagesia de Collserola
Directori d’experiències de producció agrària de Collserola.
Vine a tastar un Parc per sucar-hi pa!

Equip tècnic
Arran de terra. Eines per a la dinamització local agroecològica
Serveis tècnics del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Disseny i edició
Espai Nòmada
Serveis tècnics del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola

Fotografies:
Imatges cedides per la pagesia de Collserola

Amb el suport de:
Diputació de Barcelona
Ajuntament de Barcelona
Ajuntament de Sant Cugat del Vallès

 

Diagnosi del sistema alimentari de Collserola
Reptes i potencialitats per a la Transició Agroecològica!

Elaboració:
Associació Arran de Terra. Eines per la Dinamització Local Agroecològica, amb la
col·laboració de la Fundación Entretant@s. 

Redacció:
Guillem Tendero Acin, Ariadna Pomar León i Annaïs Sastre Morató.
 
Lloc i data d’elaboració: Collserola, març 2018
 
Amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i la Diputació de Barcelona.
 
 
 
Diagnosi i planificació participativa
 
Activitats realitzades
 

 

 

Alimentem Collserola: Passem a l'acció!
Dissabte 24 de febrerde 2018

L’objectiu de l’acte és presentar la proposta de Pla d'Acció per promoure la transició agrecològica a Collserola durant el 2018, 2019 i 2020, i crear grups de treball que impulsin l'execució de les línies estratègiques d'actuació previstes en el pla. La proposta de Pla d'Acció ha estat elaborada de forma participativa en els últims mesos a partir de la identificació, també participativa, dels reptes per a la transició agroecològica del sistema alimentari en l'àmbit d'influència del Parc Natural.


Programa

  • 10-12h Presentació del Pla d’Acció per promoure la transició agroecològica a Collserola
  • 12-14h Treball en grups
  • 14-14:30h Plenari de tancament
  • 14:30h Paella de verdures de temporada i ecològiques de Collserola a càrrec de Fundació Jovent
  • 10-14h Servei de canguratge a càrrec de Fundació Jovent

Lloc:
Casa de l’Aigua de Trinitat Nova
C/ Garbí, 2. Barcelona (http://bit.ly/2FSkk0z)

Inscripcions
Totes les activitats, excepte el dinar, són gratuïtes però necessitem saber quantes persones serem. Si vols venir, inscriu-te aquí: https://goo.gl/forms/WTrqfmJxCwyhyr5p2


Resum de la sessióhttp://www.parcnaturalcollserola.cat/news/exit-de-la-jornada-passem-a-l-accio-del-projecte-alimentem-colls

Imatges de la sessióhttp://www.parcnaturalcollserola.cat/imatges/selecció24FAlimentemCollserola.zip

 

Alimentem Collserola. Presentació a Sant Cugat del Vallès

Programa
Dissabte 18 de novembre de 2017

  • 10:30h - 12:30h Presentació-taller: La transició agroecològica a la Serra de Collserola. Diagnòstic del sistema alimentari en l'àmbit del PN.
  • 10:30h - 12:30h Taller per infants: "Fem un hort i descobrim les llavors", a càrrec de L'Ortiga SCCL.
  • 12:30h - 13:00h Taller de mapatge participatiu de les iniciatives agroecològiques que hi ha als municipis del Parc Natural.
  • 13:00h - 14:00h Vermut amb actuació musical al Mut, el bar del casal.

Durant tot el matí es podrà visitar l'exposició itinerant "Conreus i pastures a Collserola" del Centre de Recursos del parc.


Lloc: Avinguda Pla del Vinyet, 81-85, Sant Cugat del Vallès
Inscripcions:
  Totes les activitats són gratuïtes (excepte les consumicions del vermut) però cal inscripció prèvia al següent formular:  https://goo.gl/forms/tfHRSv1Ax60jHmxr1 o a info@arrandeterra.org

Resum de la sessió: http://www.parcnaturalcollserola.cat/news/presentacio-del-projecte-alimentem-collserola-a-molins-de-rei

   

Alimentem Collserola
Dijous 18 de gener de 2018

Presentació del El projecte «Alimentem Collserola. Promoció de la transició agroecològica a Collserola»

Presentació del Catàleg de la Pagesia de Collserola,
a càrrec d’Arran de Terra i el Consorci del Parc Natural de Collserola 

Dissabte 3 de febrer de 2018, a les 18 h

Descobreix la pagesia i els productes alimentaris de Collserola!
Al Parc Natural de la Serra de Collserola es produeixen i elaboren una gran diversitat d’aliments de qualitat. Per tal de conservar els valors naturals del parc i els serveis ecosistèmics que aquest ens brinda, és fonamental conservar mosaic agroforestal mitjançant el desenvolupament equilibrat i sostenible de l’activitat agrària i silvopastoril que, al llarg dels segles, ha modelat el paisatge de la serra.

L’objectiu d’aquest catàleg és donar a conèixer i posar en valor la pagesia de Collserola, així com els aliments que produeix, i sensibilitzar sobre la importància que té l’activitat agropecuària per al manteniment de la sostenibilitat ecològica, econòmica i social del Parc Natural.

  • Lloc: Sala La Gòtica de Molins de Rei. (Pati del Palau de Requesens, s/n)
  • Hora: 18 h
  • Inscripcions:  info@arrandeterra.org
 
 
Notícies relacionades:

 

Enllaços d'interés:

 

Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola
Ctra. de l'Església, 92. 08017 Barcelona. T: 932 803 552

CONTACTEAVIS LEGAL I POLÍTICA DE PRIVACITAT

Aquest lloc web utilitza galetes (cookies) de tercers per recollir informació estadística sobre les consultes rebudes. Si segueixes navegant, considerem que ho acceptes.