-- 26/01/2023

El Parc Natural de Collserola és un entorn educatiu excepcional per treballar els objectius i principis de l’educació ambiental d’una manera interdisciplinar i amb tota la ciutadania. Alhora, l’Educació Ambiental és una eina essencial per a la gestió d’aquest espai natural protegit.

Un any més, el dia 26 de gener se celebra a tot el món el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Aquesta efemèride té les seves arrels en la carta de Belgrad, aprovada al Seminari Internacional d’Educació Ambiental de 1975 i que va esdevenir un pas clau en el marc general d’acció d’aquesta disciplina que vetlla per transmetre al llarg de tota la vida de les persones els valors, actituds i coneixements que construeixin una ciutadania crítica, activa i compromesa amb el planeta.

 

Collserola és un entorn educatiu privilegiat per la seva riquesa natural i cultural i per la proximitat a un gran nombre de persones que hi viuen i en gaudeixen. Per aquest motiu, des de la creació del Parc de Collserola l’any 1987, el compromís del Consorci del Parc ha estat apostar per l’educació ambiental com a línia mestra en la contribució a la conservació del patrimoni natural de la Serra i al benestar de les persones. Com a resultat, el Consorci avui dia desplega una oferta àmplia de programes i activitats amb la voluntat de donar resposta a tots els col·lectius que es volen implicar en la conservació d’aquest espai natural: al món escolar, a les entitats i associacions, i també al conjunt de la ciutadania que en vol fer ús i gaudi de l’entorn.

 

Una tasca educativa continuada amb els centres escolars

 

Des de fa més de 30 anys Collserola ha estat l’entorn educatiu on es desenvolupa el programa “El Curs al Parc”, el conjunt de més de 30 propostes didàctiques adreçades a l’educació formal on cada curs participen al voltant de 10.000 alumnes, des dels 2 anys fins a l’educació universitària, professional i per adults. Un programa que es complementa amb l’oferta que desenvolupa el Centre de Documentació i Recursos Educatius del Parc.

 

Enguany, en la jornada del Dia Mundial de l’Educació Ambiental tindrà lloc una celebració especial. L’Escola Mestre Morera del barri de Ciutat Meridiana de Barcelona portaran a terme una jornada d’activitats dins el programa educatiu “Cuidem la Terra, Cuidem Collserola” cocreat amb l’equip d’educació del Centre d’Educació Ambiental de Can Coll. Aquest programa pedagògic, centrat en el desenvolupament d’activitats implicació de l’alumnat en el seu entorn proper en què participa tot l’alumnat del centre (des d’educació Infantil 3 fins a 6è d’educació primària), aplegarà dinàmiques de coneixement i millora de la biodiversitat de l’escola i el barri, amb propostes com el manteniment de la Font Muguera, l’elaboració de menjadores per ocells i siluetes anticol·lisió pels vidres del centre, el treball al pati de l’escola amb la plantació d’herbes aromàtiques i la creació d’un itinerari sensorial i d’art efímer, o també el seguiment de les plantes de l’hort del centre i els entorns (itineraris fenològics). Una gran festa on tots els infants són protagonistes de cuidar la seva escola i el seu barri. I és que… “Molta gent petita, en molts llocs petits, fent coses petites, pot canviar el món”.

 

Per conèixer més a fons el programa educatiu “El Curs al Parc”, podeu consultar el següent enllaç: https://parcnaturalcollserola.cat/el-curs-al-parc/

 

La participació ciutadana

 

La conservació dels espais naturals no seria possible sense la complicitat i la participació activa de la ciutadania. Al Parc Natural de Collserola, un territori on hi viu i es mou una part molt important de la població de Catalunya, és vital  sumar esforços tant en la divulgació dels valors d’aquest espai com en el treball per a la conservació del seu patrimoni natural i construït.

Per aquest motiu, un dels objectius de la gestió del Parc és fomentar la relació i el treball conjunt amb el màxim de persones i col·lectius (entitats o empreses) de l’àmbit del Parc, per compartir la divulgació dels valors de la serra i per reconèixer el seu paper actiu en la conservació i la millora del patrimoni i de la seva gestió.

 

Ja fa molts anys que es duen a terme tota una sèrie de programes que ofereixen diferents escenaris de coneixement mutu, treball conjunt i intercanvi, adreçats a entitats del tercer sector ambiental i social, a centres educatius i entitats del lleure i al món de les empreses.

 

Per a les persones que no pertanyen a cap entitat i volen col·laborar en la conservació del Parc, el Consorci proposa diferents opcions: participar en les activitats de l’Agenda anomenades “Vols col·laborar?” o adreçar-se a una de les entitats i associacions existents al territori del Parc. Totes aquestes iniciatives volen contribuir a promocionar, col·laborar i fomentar l’associacionisme i el voluntariat, així com a difondre les entitats existents.

 

Per saber més sobre com col·laborar amb el Parc, podeu fer clic aquí:

https://parcnaturalcollserola.cat/participacio/

 

Una agenda d’activitats oberta a tothom

 

En aquests dies i en el marc de les celebracions del Dia Mundial de l’Educació Ambiental, l’Agenda d’activitats del Parc ha organitzat diferents propostes per conèixer i gaudir de la biodiversitat de Collserola. Així, el passat dissabte 21 de gener va tenir lloc la Descoberta en Família El bosc de Collserola, on una quinzena de participants va passejar pels voltants del Centre d’Informació del Parc, acompanyats per un educador amb qui van poder conèixer els valors del bosc amb jocs i observacions de la natura.

 

El proper diumenge 29 de gener tindrà lloc a Can Coll una matinal ornitològica a la Feixa dels Ocells amb activitats d’observació dels ocells hivernants i construcció de menjadores.

 

Per saber més de l’agenda d’activitats del Parc podeu seguir aquest enllaç:

https://parcnaturalcollserola.cat/agenda/

compartir