-- 08/11/2024

Entre el 18 i el 22 de novembre aprofitem la fase més sensible del cicle vital de la processionària del pi per reduir les seves poblacions en pinedes de Montcada i Reixac, Barcelona i diferents zones del Baix Llobregat.

Mapa interactiu de l’actuació fitosanitària. Tardor de 2023.

Com cada any, a mitjans de novembre es farà el tractament fitosanitari a diferents pinedes del Parc Natural de la Serra de Collserola per reduir les poblacions de processionària del pi.

 

En algunes zones properes a zones d’estada o passejada, les pinedes estan afectades per la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) una papallona nocturna de cicle complex, que s’alimenta de les fulles dels pins i pot provocar reaccions al·lèrgiques.

 

L’objectiu del tractament és actuar sobre les erugues als llocs on s’ha detectat els últims anys una incidència més important d’aquest insecte i, sobretot, on pugui representar un major perill per a les persones i animals domèstics.

 

Les dates previstes per a l’actuació d’aquesta tardor són entre el 18 i el 22 de novembre, tot i que podrien ser modificades en funció de les condicions meteorològiques, ja que amb pluja o vent no es pot realitzar el tractament. Com a novetat, amb l’objectiu de reduir les molèsties amb  persones i animals de companyia, l’actuació al passeig de les Aigües es farà en horari nocturn la nit del 17 al 18 de novembre.

 

Les zones on s’aplica el tractament es troben principalment a les pinedes del vessant barceloní (S-SE), del Llobregat i del Besòs, a més d’algunes àrees de lleure i miradors del Parc.

 

El tractament només s’aplica a les vores dels camins freqüentats on s’ha detectat un major nombre d’individus adults (papallones) amb l’objectiu d’evitar les al·lèrgies que provoquen tant a persones com a animals de companyia.

 

El tractament es realitza mitjançant un tractor o un vehicle pick-up equipat amb canó atomitzador que fumiga un producte insecticida, bé biològic (amb el bacteri Bacillus thuringiensis) o bé químic, que afecten les larves de l’espècie, en una fase determinada del seu desenvolupament.

 

La gestió de la població d’aquesta plaga forestal també inclou un seguiment de les poblacions. L’estudi, que es realitza des de l’any 1988, es desenvolupa durant els mesos de juny a l’octubre i consisteix en la instal·lació de caixes trampa amb feromones per tal de capturar i fer una estimació de les poblacions de les papallones de la processionària del pi.

compartir

Més informació