La producció agrària ecològica ha obert noves portes al sector dels cultius extensius, combinant la recuperació de pràctiques tradicionals amb tècniques innovadores. Tanmateix, els cultius extensius de secà troben nombrosos reptes que dificulten la viabilitat de les finques, com la sortida del producte a preus adequats, la presència de fauna salvatge o la fertilitat del sòl.
Aquesta jornada té com a objectiu compartir pràctiques exitoses que aplica la pagesia en el marc de la producció agrària ecològica, la comercialització de proximitat i el tancament de cicles, així com oferir un espai de debat per explorar el seu potencial de replicabilitat a espais naturals com el del Parc Natural de Collserola.
Programa
17.45 h Inscripcions i lliurament de la documentació
17.55 h Presentació de la jornada
Sr. Joan Vilamú, cap de servei de Medi Natural i Territori del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola.
18.05 h Apostar pel cereal de proximitat: estratègies de comercialització del producte en el marc de les cooperatives agràries
Sr. Josep Oliveras, gerent del Celler Cooperatiu de Salelles.
18.40 h Agricultura i ramaderia extensives: tancant els cicles a finca
Sr. Josep Bover, productor ecològic de cereal, cabrit i xai a Cal Pauet, Berguedà.
19.15 h Del tros a la cuina: produir per alimentar a persones
Sr. Josep Mestre, productor ecològic de llegums, cereals i farines a la Conca de Barberà.
19.45 h Taula rodona: reptes i perspectives de futur dels cultius extensius
Sr. Marcel Brau, Cooperativa la Perpetuenca.
Sr. Josep Oliveras, Celler Cooperatiu de Salelles.
Sr. Josep Bover, Cal Pauet.
Sr. Josep Mestre, Josep Mestre Agricultura Ecològica.
La moderació es farà a càrrec de la Sra. Annaïs Sastre, sòcia d’Arran de terra SCCL.
20.30 h Cloenda de la jornada
Sra. Annaïs Sastre Morató, sòcia d’Arran de terra SCCL.