-- 11/02/2022

El Bagul d'Expressió, un dels tallers que fan les biblioteques. Autor: CPNSC
El Centre de Documentació i Recursos Educatius (CDRE) del Parc Natural de la Serra de Collserola i les biblioteques El Molí (Molins de Rei) i Valentí Almirall (el Papiol) han preparat un treball conjunt de divulgació del coneixement i de la biodiversitat d’aquest espai natural protegit. Aquesta col·laboració se centra en la fauna més característica del Parc, amb tallers sobre restes i rastres que les biblioteques fan amb el material cedit pel CDRE.

Amb els animals més emblemàtics del Parc Natural de la Serra de Collserola com a protagonistes, les persones usuàries d’aquestes dues biblioteques tenen l’oportunitat de fer un taller per observar i identificar els rastres que deixa la fauna, de reproduir les petjades d’aquests animals i, també, poden escenificar històries. Són activitats engrescadores per saber més i implicar-se amb la natura propera. El Centre de Documentació i Recursos Educatius (CDRE) deixa els materials en préstec i és cada biblioteca que, des de la seva dinàmica i particularitat, programa l’ús d’aquests recursos.

Els centres de documentació dels parcs naturals i les biblioteques comparteixen visió i missió. D’ençà del 2017, hi ha el programa “Parcs i biblioteques… naturalment!” que, a part d’una programació conjunta d’activitats, constitueix un marc de treball en xarxa. Un altre dels objectius del CDRE, treballant en xarxa amb les biblioteques de la seva zona, és el d’ampliar la disponibilitat dels seus materials i recursos. En aquest sentit, les biblioteques de l’àmbit d’aquest Parc Natural seran punts de difusió del nou Mapa guia del Parc Natural de Collserola, tant en format digital com en paper.

Implicats en la divulgació i la recerca

Els centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona són els encarregats de recopilar informació específica de cada espai i estan dinamitzats per personal especialitzat en diferents temàtiques (biologia, història, conservació, etc.).

Un mateix parc pot tenir més d’un centre de documentació, especialitzat en alguna temàtica concreta (ciències, humanitats…) i pot estat ubicat en equipaments diversos (museus, centres d’educació ambiental, biblioteques…). Tots ells diferents, però compartint sessions de treball periòdiques de formació i intercanvi i mantenint un catàleg col·lectiu.

Demandes d’informació i d’implicació

Les demandes d’informació i documentació són ben diverses, des de professorat d’institut buscant idees i suport per complementar projectes de servei comunitari fins a un grup excursionista amb interès per recuperar toponímia i onomàstica. Altres consultes les poden fer escolars que necessiten informació, vídeos, jocs, etc. per saber més sobre animals, estudiants universitaris amb el plantejament de fer una aplicació mòbil per registrar incidències sobre deixalles i potenciar la seva recollida i, també, persones investigadores preparant una presentació per a alguna jornada d’estudiosos.

El Bagul d'Expressió a la Biblioteca el Molí
compartir