El restaurant El Cafè de la Casa de les Lletres (Parc Natural de la Serra de Collserola), l’empresa Viver Tres Turons (Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac), les empreses Sínia Pujadas i Sínia Sant Gervasi (Parc del Garraf) i l’empresa Salar d’Arbúcies (Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny) són els guanyadors dels Premis Parc a taula 2021 que es van lliurar el dilluns 28 de juny al matí al Museu de Ciències Naturals de Granollers. El trofeu que van rebre és un distintiu a mode de reconeixement, obra de l’escultor Josep Massana. L’acte també va comptar amb una degustació de vins de la DO Alella i una visita a l’exposició ‘Què mengem avui’ amb la cuinera i coautora de la mostra, Ada Parellada.
El programa de desenvolupament sostenible Parc a taula, que pretén destacar els valors naturals, culturals i paisatgístics de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, ha lliurat per segon any els premis a les millors empreses adherides en quatre categories. Així, el restaurant El Cafè de la Casa de les Lletres (Barcelona) ha estat premiat amb el Premi Plat Parc a taula pel seu “Sandvitx de cabrit a baixa temperatura, salsa de remolatxa amb gnocchi d’espinacs, patata i xips d’espinacs”. El premi reconeix un plat preparat a partir de productes provinents de productors i elaboradors adherits al programa, en aquest cas del Parc Natural de la Serra de Collserola.
L’empresa Viver Tres Turons (Sant Feliu del Racó, Castellar del Vallès), amb l’experiència “Aprenem a multiplicar plantes i coneixem un viver de planta autòctona”, ha estat premiada amb el Premi Experiència Parc a taula. Aquest guardó vol reconèixer una activitat gastronòmica lligada a una experiència turística, que es duu a terme en el Territori Parc a taula, en aquest cas al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, i s’ofereix al públic de forma recurrent o a demanda, en la qual hi participen en col·laboració i de forma activa, com a mínim, dues empreses adherides al programa.
El Premi a la Participació o cooperació ha estat per a les empreses familiars agràries Sínia Pujadas (Vilanova i la Geltrú) i Sínia Sant Gervasi (Vilanova i la Geltrú), al Parc del Garraf, per la seva participació i cooperació amb el projecte Els espigalls del Garraf van a l’escola. Aquest premi està destinat a projectes realitzats en col·laboració entre empreses o amb organismes, tant públics com privats, que incloguin una millora ambiental, econòmica, de benestar o de salut del Territori Parc a taula.
L’empresa Salar d’Arbúcies ha rebut el Premi a la Millora del Territori Parc a taula pel seu projecte Recuperació de l’olivera de Salar d’Arbúcies i instal·lació del Molí d’oli. Es premiava la proposta per posar en valor i contribuir a la gastronomia, el medi ambient, l’economia, la cultura, el benestar o la salut del Territori Parc a taula, en aquest cas, per la recuperació d’oliveres autòctones d’Arbúcies, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, per elaborar oli de primera qualitat.
Vint anys del Parc a taula
L’acte va comptar amb la presència del diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, i l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, així com de la cuinera Ada Parellada, que ha fet d’amfitriona. Tarín va voler destacar el paper que va tenir Mayoral justament quan era diputat d’Espais Naturals en la promoció del programa, nascut fa vint anys al Parc del Garraf. L’alcalde de Granollers va recordar la importància de promoure els productes locals de proximitat per posar en valor el territori i ha destacat el paper del Museu de Ciències Naturals de Granollers a l’hora d’explicar i educar sobre els espais naturals protegits.
Xavier Roget, assessor de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i impulsor del Parc a taula, va incidir en els valors pel qual el programa va néixer, en especial per posar en valor la feina dels petits productors dels parcs naturals que gestiona la Diputació de Barcelona. Ada Parellada, que després va conduir una visita per l’exposició “Què mengem avui”, va reivindicar la tasca dels restauradors com a “essencials” ja que “alimentem i facilitem la cohesió social” i creu que “ara tenim una feina més essencial: divulgar i explicar el nostre territori a través del menjar, el que posem al plat ha d’explicar d’on som, quin és el nostre patrimoni culinari”.
El jurat dels Premis Parc a taula estava format per onze persones vinculades al món de la gastronomia, la salut i la gestió del territori, entre les quals hi havia representació de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona. També del sector privat com la Fundació Institut Català de la Cuina i de la Cultura Gastronòmica, que promou la marca Cuina Catalana, o la cuinera Ada Parellada.