El diumenge 1 de setembre es va iniciar la campanya anual d’observació i seguiment de la migració d’aus al Parc Natural, una tasca que no ha estat interrompuda en els darrers 36 anys.
Al web del Parc podeu consultar les dades de les espècies observades diàriament fins al dijous 31 d’octubre, darrer dia de la campanya.
Els caps de setmana i dies festius fins al primer cap de setmana d’octubre, trobareu persones expertes al cim del turó que us acompanyaran amb l’observació i identificació de les espècies. Agafeu els binocles i pugeu a descobrir-ho. I el mateix diumenge 6 d’octubre celebrem el Dia Mundial dels Ocells a Collserola.
Amb l’inici de la tardor, els ocells migradors deixen les àrees de cria del centre i nord d’Europa per anar a buscar la bonança hivernal al continent africà. El pas majoritari dels rapinyaires a Collserola es produeix cap a la segona quinzena de setembre. Les rutes de migració estan ben definides i aprofiten els corrents tèrmics que permeten als ocells enlairar-se i recórrer grans distàncies sense gaire esforç. Les rutes són sempre continentals i travessen les serralades per colls determinats. Quan han de salvar els mars ho fan sempre pel pas més curt. La ruta que passa per Collserola és coneguda com a via litoral de migració. La campanya de seguiment que es fa al Parc Natural es planteja tant pel seu interès científic com per l’afany de divulgar el fenomen.
Al Parc Natural de Collserola es poden observar nombroses espècies de rapinyaires i ocells planadors en la seva migració a les zones d’hivernada. Des del turó de la Magarola, una talaia privilegiada per observar aquest fenomen, persones expertes en la identificació dels rapinyaires en fan el seguiment.
Si voleu participar d’aquesta experiència, us esperem els caps de setmana i festius fins al 6 d’octubre, de 10 a 13 h al cim del turó per mirar el cel en companyia de l’equip d’observació del Parc Natural, que us ajudarà a reconèixer les diferents espècies d’ocells rapinyaires, i d’altres migradors, que hi sobrevolen.
Com cada any, al web del Parc s’actualitzen les dades del registre d’espècies observades dia a dia. També s’hi poden descarregar diferents materials divulgatius, un mapa amb la localització del turó, i podreu posar a prova els vostres coneixements en la matèria amb un joc d’identificació d’ocells rapinyaires.
Aquesta campanya científica i divulgativa, que ja ha arribat a la seva 36a edició, va començar a finals dels anys vuitanta, després de constatar que un petit grup de joves ornitòlegs pujaven al cim del turó de la Magarola i sempre que podien feien observacions de la migració postnupcial de rapinyaires. L’any 2023 es van comptabilitzar 2.524 ocells rapinyaires durant els dos mesos del seguiment, i prop de 1.000 observacions van ser d’aligots vespers (Pernis apivorus). Entre els més comuns, es van comptar xoriguers, arpelles, esparvers vulgars i diferents espècies d’àligues.
Una iniciativa que any rere any incrementa el seu valor científic i el nombre de seguidors. I ja en son 36!