-- 05/12/2024

Durant aquests dies podreu veure enquestadors ambientals situats a diferents punts del Parc. La seva tasca és recollir la percepció dels visitants així com les principals motivacions per a la visita a l’espai natural, per tal d’actualitzar l’estudi de caracterització de visitants amb dades actuals.

El Parc Natural de la Serra de Collserola és un espai natural singular, situat enmig d’una àrea metropolitana densament poblada i amb una tradició important, i en increment, d’ús públic.

 

Per aquest motiu, i ja des de l’inici de la seva planificació, s’ha configurat una àmplia xarxa d’infraestructures per a l’ús del Parc amb un doble objectiu: afavorir la descoberta i gaudi d’aquest espai natural —com a espai de salut, benestar i coneixement—, però alhora permetent-hi la preservació i millora, salvaguardant els espais més sensibles, o amb més valor ambiental, d’un ús intensiu.

 

Amb l’objectiu de millorar la gestió de l’ús del Parc, entre els anys 2017-2019 es va fer un important treball tècnic per conèixer el perfil i les motivacions de les persones que visitaven el Parc Natural. Aquest treball preveia una vigència de cinc anys, passats els quals calia revisar i actualitzar, en part, els resultats.

 

Aquest període de vigència s’ha esgotat i és per això que aquest 2024 s’ha plantejat una revisió i actualització de les característiques principals de les persones que visiten i fan ús de l’espai natural. Enguany, s’ha previst ampliar l’estudi envers els serveis ecosistèmics i la inclusió social, mitjançant l’actualització de les dades de caracterització seguint una metodologia comparable a la de l’estudi dels anys 2017-2019.

Així, des d’aquesta setmana fins a finals d’any es recolliran les dades mitjançant la realització de més de mil enquestes a diferents punts del Parc Natural. Concretament, les zones on se situaran les persones enquestadores seran:

 

  • Santa Creu d’Olorda (Barcelona)
  • Pantà de Vallvidrera i entorns (Barcelona)
  • Passeig de les Aigües – Mirador dels Xiprers (Barcelona)
  • Passeig de les Aigües – Forat del vent (Barcelona)
  • Puig Madrona (el Papiol-Sant Cugat del Vallès)
  • La Torre Negra (Sant Cugat del Vallès)
  • Àrea de lleure del Torrent de Can Coll (Cerdanyola del Vallès)
  • Entrada pel camí de can Catà – Canaletes (Cerdanyola del Vallès)
  • Can Rabella (Molins de Rei)
  • Àrea de lleure de la Salut de Sant Feliu (Sant Feliu de Llobregat).

 

Durant els primers mesos de l’any vinent tindrem els resultats definitius de l’estudi que ens permetran veure si hi ha hagut canvis respecte a les dades de 2019 i si la situació de pandèmia de 2020 ha influït en les pautes d’ús de l’espai de les persones usuàries. I també es podran valorar altres aspectes, com ara l’efecte de l’accés en bicicleta elèctrica amb relació al total d’accessos amb aquest mitjà.

compartir