Coincidint amb el Dia Internacional de la Fascinació per les Plantes (18 de maig), la Sociedad Española de Botánica (SEBOT) organitza el cap de setmana del 21 al 23 de maig la I Biomarató de Flora Espanyola. L’objectiu d’aquest esdeveniment de ciència ciutadana és donar a conèixer la biodiversitat vegetal i crear consciència de l’entorn.
Una biomarató és un esdeveniment de ciència ciutadana en què els participants fan sortides de reconeixement d’espècies, en aquest cas vegetals, que identifiquen amb l’ajuda d’aficionats i experts. Formant part d’una biomarató, tothom pot ser científic. La biomarató té com a objectiu generar coneixement i reivindicar la importància d’investigar i catalogar la biodiversitat de plantes, de la qual tant depenem i sobre la qual encara queda tant per descobrir.
Per a participar a la I Biomarató de Flora, que tindrà lloc del 21 al 23 de maig, cal registrar-se a la plataforma iNaturalist i unir-se al projecte català. Mitjançant l’aplicació (disponible per a Android i iOS) o bé a través del web, els participants penjaran fotografies de les plantes que observin aquells dies i intentaran identificar-les. Si bé no és necessari coneixement previ ja que la pròpia aplicació suggereix el nom de la planta, davant del dubte sempre podeu identificar-la com a “Plantae”.
Posteriorment, altres usuaris de l’aplicació validaran les identificacions i les determinaran, apropant d’aquesta manera el coneixement científic a la ciutadania. Un cop confirmades les espècies, les dades passaran a formar part de la plataforma de biodiversitat GBIF d’ús lliure. Aquesta informació serà d’utilitat per a recerques científiques i, entre d’altres aplicacions, poden ajudar al coneixement i conservació d’espècies rares i amenaçades, a una millor comprensió de la distribució i hàbitat de les plantes o a esbrinar com aquestes poden respondre al canvi climàtic.
Les imatges captades també es poden compartir a l’Instagram @biomaraton_de_flora_espanola i al Twitter @biomaraton.
La I Biomarató, esdeveniment impulsat des de la Sociedad Botánica Española (SEBOT), ha tingut una gran rebuda. Així, més de cinquanta centres dispersos per tota la geografia espanyola ja s’han unit a aquest esdeveniment col·laboratiu. Entre ells hi ha universitats, societats, ONG, institucions autonòmiques, instituts de recerca, jardins botànics, Reserves de la Biosfera, parcs nacionals i, sobretot, nombrosos ciutadans que, ja sigui individualment o organitzats espontàniament en grups, sortiran al camp durant el cap de setmana amb l’objectiu de gaudir i aprendre tot observant el major nombre possible de plantes. També s’han organitzat diversos esdeveniments gratuïts i rutes botàniques.