-
Està en marxa l’experiència OPEN NATURE, un procés de cocreació d’intervenció en un espai públic al límit entre la ciutat i el Parc Natural de Collserola, amb joves estudiants de secundària.
-
Aquesta experiència ha estat una de les guanyadores de la convocatòria 2022 de la New European Bauhaus.
Aquest projecte neix d’un programa de la Unió Europea, concretament de l’EIT Mobility, que convida a participar a les convocatòries de la Nova Bauhaus Europea (New European Bauhaus) per a projectes i activitats de participació ciutadana. La convocatòria proposa a persones o grups sol·licitants a desenvolupar i presentar projectes alineats amb la iniciativa de la Nova Bauhaus Europea centrada a desenvolupar solucions a llarg termini en col·laboració amb la ciutadania per oferir una transformació que s’ajusti a les necessitats d’una comunitat més àmplia.
En aquesta edició de 2022, una de les propostes guanyadores ha estat la liderada l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC Valldaura Labs), amb seu a Collserola, acompanyada per l’empresa Edenway i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb el títol: OPEN NATURE, que en anglès són les sigles de “Obrint les Vores de la Natura des d’una Xarxa Pública de Transició Accessible per a una Reconnexió Urbana i Educativa”.
Aquest projecte guanyador vol reconnectar la ciutadania amb la natura a través de la regeneració estètica i ecològica d’espais degradats a la frontera de la ciutat i el Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquest procés s’inicia a partir de la formació a grups de joves estudiants en mètodes per renaturalitzar la seva ciutat orientats a millorar la sostenibilitat urbana i a promoure sentiments de copropietat i custòdia col·lectiva de les zones verdes públiques mitjançant processos participatius.
Els reptes principals del projecte són:
- Involucrar grups de joves estudiants en el procés de cocreació.
- Dissenyar i fabricar satisfactòriament una instal·lació que pugui ser instal·lada al final del projecte.
- Emplaçar efectivament l’estructura en una àrea natural.
Fins ara s’han realitzat tres workshops immersius al bosc i tres sessions de cocreació a Valldaura Labs, amb tres grups de centres educatius de secundària de l’àrea metropolitana.
A més, després d’un procés de síntesi, s’han exposat els resultats al Districte d’Horta-Guinardó i a l’Associació de Veïns de la Font del Gos.
Aquest cap de setmana 3 i 4 de desembre es faran les intervencions previstes als entorns de la Font del Gos (que no és l’original) amb projectes paisatgístics desenvolupats per estudiants del Màster in Advanced Ecological Buildings and Biocities de l’IAAC que utilitzen la terra compactada (tècnica ancestral novament en voga en l’arquitectura ecològica), la fusta flexible (amb una tècnica innovadora que permet corbar els troncs) i la rehabilitació de la pròpia font, que s’ha fet amb col·laboració amb l’Associació Fes Fonts Fent Fonting.
El diumenge 4 de desembre a les 12:00 es realitzarà la visita a l’espai de la Font del Gos amb la regidora del Districte Horta-Guinardó Rosa Alarcón, la Gerent, Elena Amat, el Director-Gerent del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, Raimon Roda, i el director del programa educatiu de Valldaura Labs, Vicente Guallart.