Continuen els treballs de recuperació del Turó de Montcada, iniciats a finals de 2014,  amb l’enderroc, neteja i recuperació topogràfica de l’espai. Duraran tot l’any 2015 i permetran recuperar l’espai abans ocupat per assentaments il·legals i fora d’ordenació.

A inicis del mes de gener de 2015 s’han reprès els treballs de retirada dels residus procedents dels enderrocs duts a terme els darrers mesos de 2014. Els espais nets de residus també es restauren topogràficament per tal de recuperar-los definitivament com a sòl forestal.

Durant les darreres dècades s’havien instal·lat al turó un gran nombre d’ocupacions fora d’ordenació i que incomplien clarament amb el marc jurídic urbanístic i ambiental vigent, donant una imatge d’indret marginal i deteriorat.

Per garantir la preservació d’aquest territori com a espai natural protegit, proveïdor de serveis ambientals a tota l’àrea metropolitana, el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola ha endegat aquesta actuació per capgirar una situació insostenible que es va iniciar fa dècades, però que s’havia anat incrementant de manera alarmant els darrers anys. Aquests treballs s’inclouen dins el programa de sanejament de les activitats marginals del sector nord oriental del Parc i per tant lligants a  l’actuació que s’està portant a terme al Torrent d’en Tapioles, a l’altra banda de l’autopista C-58, i que també s’allargaran tot l’any 2015.

El turó de Montcada, és un element geogràfic emblemàtic que forma part del Parc Natural de la Serra de Collserola des d’octubre de 2010, moment en que la Serra va ser declarada Parc Natural, i el Turó s’incorporà dins els nous límits del Parc.  Tradicionalment ha estat una muntanya explotada per a l’obtenció de ciment.  Actualment, l’explotació de les tradicional pedreres de l’ASLAND – avui de l’empresa LAFARGE – arriben a la seva fi i es troben en ple procés de recuperació ambiental. Era doncs necessari abordar també la recuperació de la resta del Turó. Especialment després d’haver fet un gran esforç per recuperar la muntanya i posar-la a l’abast dels ciutadans, mercès a la col·laboració econòmica de Lafarge i que ha posat a disposició del públic les 90 ha de la seva propietat.

 

CPNSC, 9 de febrer de 2015

compartir