-- 10/10/2024

Dues parelles se situaran cada cap de setmana a diferents punts del territori amb l’objectiu de donar a conèixer els valors d’aquest espai natural protegit i les bones pràctiques durant la visita. Aquesta nova campanya, que dona continuïtat a les realitzades anteriorment, ha estat impulsada pel Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya en el marc d’un projecte que s’estén al conjunt d’espais naturals protegits del país.

Dissabte 12 d’octubre serà la primera jornada amb presència de 2 equips del nou servei d’informació ambiental en el territori del Parc Natural de la Serra de Collserola, amb l’objectiu de donar a conèixer a les persones visitants els valors ambientals i culturals de l’espai natural protegit així com les bones pràctiques per fer-ne un ús responsable i sostenible d’aquest.

 

Així, les tasques que portaran a terme se centraran en l’acollida i informació dels visitants del Parc, tot oferint recursos pràctics per la visita (rutes, itineraris, descripció de llocs d’interès, etc.) i consells i bones pràctiques per vetllar per la bona convivència entre les persones i envers la conservació de la biodiversitat. En paral·lel, també portaran a terme la recollida d’informació a peu de territori (consultes i suggeriments de la ciutadania) i la gestió de les possibles incidències que puguin donar-se a sobre el terreny (detecció de punts negres i problemàtiques de conservació, etc.).

 

Les 4 persones que formaran part dels equips d’informació seran presents a Collserola tots els dissabtes, diumenges i jornades festives fins al pròxim 22 de desembre, en un horari que anirà des de les 9.30 h i fins a les 14.30 h. Visitaran de manera itinerant els entorns de 12 espais que són estratègics pel que fa a freqüentació de visitants, ja sigui per l’alta afluència de persones com pels atractius naturals, culturals o les dotacions i serveis que els fan ser punt de pas o d’inici i final de rutes i itineraris per la serra.

Entre aquests punts es troben espais significatius en l’àmbit d’influència dels 9 municipis que integren el Parc Natural, com ara diferents localitzacions al llarg del passeig de les Aigües, els accessos al Parc i punts d’interès que es distribueixen per la zona del Vallès Occidental (entorns de la plaça Rotary de Sant Cugat del Vallès, Canaletes i Can Coll a Cerdanyola del Vallès i Can Cuiàs a Montcada i Reixac), així com els emplaçaments més freqüentats a la banda del Baix Llobregat (l’entorn de Can Rabella a Molins de Rei, les Escletxes del Papiol, la Salut de Sant Feliu de Llobregat i els entorns de la plaça Mireia a Esplugues de Llobregat i Sant Just Desvern).

 

En aquest sentit, abans de l’inici del servei, s’han portat a terme dues sessions de formació per part de personal tècnic del Servei d’Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Consorci que han servit per capacitar les persones informadores en el coneixement sobre el patrimoni natural i cultural de la serra de Collserola, en la caracterització de l’ús públic al Parc Natural així com en els fonaments del servei d’acollida i atenció als visitants en els espais naturals protegits. Aquestes formacions han estat obertes a la participació de tècnics d’atenció i informació d’altres equipaments del Parc Natural de Collserola, com és el cas de les persones que treballen al Castell de Torre Baró.

En l’àmbit administratiu, la posada en marxa d’aquest servei d’informació ambiental ha estat impulsada per la Generalitat de Catalunya en el marc d’una campanya que té per objectiu millorar la sensibilització i educació ambiental així com la participació ciutadana davant l’augment de visitants que els espais naturals protegits han experimentat els darrers anys, línies estratègiques clau recollides a l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya i el Pla estratègic d’educació i voluntariat ambiental.

 

A la pràctica, aquesta nova experiència amb persones informadores a peu pel territori recull gran part de la feina portada a terme en el marc de la campanya Territori Vital, impulsada pel Consorci al llarg dels anys 2017-2019 i amb posterioritat a la pandèmia (2020-2021) en la qual, a més de l’activitat en els equipaments propis del Parc, es va dur a terme la instal·lació de punts d’informació mòbil. Aquest projecte ha tingut continuïtat enguany amb la campanya de bones pràctiques “Respectem la pagesia”.

 

De cara al futur, a més d’aquesta primera fase que tindrà lloc al llarg de la tardor de 2024, s’espera que el projecte tingui continuïtat al llarg de 2025 on, a més de les tasques de divulgació dels valors ambientals i de les bones pràctiques en l’ús públic en els espais naturals protegits, es reforcin les tasques d’informació i prevenció que es duen a terme en els períodes de major risc d’incendi forestal.

compartir