El passat 4 de maig es va realitzar la reunió anual de la Comissió d’Incendis amb tots els cossos de seguretat implicats en la detecció i extinció dels incendis forestals a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Amb l’objectiu de fer balanç de l’any 2016 i preparar la campanya d’aquest estiu del dispositiu de prevenció d’incendis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el passat 4 de maig, el Consorci va convocar els tècnics municipals de prevenció de l’àmbit del Parc; els tècnics del Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) i dels Parcs de Serra Marina i Garraf de la Diputació de Barcelona; els cossos de seguretat amb presència al Parc (Policies Locals dels municipis, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i SEPRONA); Bombers de la Generalitat (Regions Metropolitanes Nord i Sud); Servei de Prevenció d’Incendis de l’Ajuntament de Barcelona; i les ADF i altres efectius (membres de protecció civil).

La reunió es fa cada any a la seu dels Serveis Tècnics del Parc i és un moment important de coordinació, on cadascun dels cossos implicats exposen com han plantejat la campanya d’enguany i quins recursos es destinaran a la prevenció i extinció d’incendis. Durant la sessió es lliura la memòria de la campanya precedent. Aquest document es pot descarregar des del web del Parc (>> descarregar document)

El 2016 va ser un any excepcional, meteorològicament parlant, i durant un 75% dels 112 dies en que el dispositiu va estar en funcionament es va activar el Pla Alfa de risc d’incendi forestal que elabora diàriament el cos d’Agents Rurals.

Pel que al nombre d’incendis,a l’àmbit metropolitàel nombre de focs ha estat per damunt de la mitjana de la sèrie registrada des de 1990. A Collserola s’ha superat la mitjana de superfície cremada, a conseqüència bàsicament de dos incendis que es van produir durant el mes de setembre a dues zones de prat i matoll del vessant barceloní de la serra. A més cal destacar l’increment del nombre d’incendis d’origen presumptament intencionat.

Pel que fa a la campanya d’enguany, de moment, les condicions meteorològiques són favorables. La previsió és iniciar la vigilància activa a 10 de les 13 les torres de guaita el 29 de maig, i a les 3 restants el 16 de juny. El tancament de la campanya està previst pel 18 de setembre.

Actualment, el dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis que formen part de l’AMB. El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola coordina aquest dispositiu, en col·laboració amb el Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona. La gestió i coordinació del Dispositiu de Prevenció d’incendis Forestals de l’AMB és l’actuació que comporta el major esforç pressupostari del Consorci. La finalitat és protegir el bosc i les persones, dels incendis forestals que, ateses les característiques del Parc i l’alta freqüentació, es produeixen en un nombre molt considerable.

Més informació:

 

08/05/2017

compartir