A principis de l’any 2016 veurà la llum un ambiciós projecte del Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA) que convertirà l’històric edifici de Vil·la Joana, situat al cor del Parc Natural de la Serra de Collserola, en un espai innovador que relacionarà literatura i cultura i que tindrà com a eix central de la figura del poeta Jacint Verdaguer.

El passat dimecres 4 de març es va presentar a la premsa el projecte “Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura”. A l’acte, organitzat pel Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona (MUHBA) es va explicar tant el projecte museogràfic i dinamitzador que tindrà aquest edifici com tot l’acuràt procés de rehabilitació que s’està portant a terme i on hi col·laboren els serveis tècnics del Consorci.

L’edifici, situat a cor del Parc Natural de la Serra de Collserola, al costat del Centre d’Informació del Parc i de la seu dels serveis tècnics del Conosorci,  està en procés de remodelació des del mes de setembre de 2014. L’objectiu d’aquesta important actuació de l’Ajuntament de Barcelona, a través de fons cedits per la Diputació de Barcelona, és la de recuperar un patrimoni important de Vallvidrera i dotar-lo d’un projecte de museïtzació i dinamització innovador i vinculat a l’espai natural on es troba.

El projecte “Vil·la Joana. Casa Verdaguer de la Literatura” presenta diferents eixos. Per una banda, vincularà Barcelona amb la literatura tot reforçant la important vocació literària i editorial de la ciutat. Tot s’articularà al voltant del llegat cultural i creatiu del poeta Jacint Verdaguer, que hi va passar els darrers dies de la seva vida, malalt de tuberculosi, l’any 1902.

També s’hi trobarà explicada la història d’aquest edifici i es podran veure les diferents restes arqueològiques trobades durant l’acurat procés de restauració que s’està portant a terme.

Serà un centre actiu, lligat al barri i al lloc on es troba, al mig del Parc Natural de la Serra de Collserola. Oferirà una àmplia programació de propostes que inclourà des d’activitats per a infants fins a visites guiades o casals d’estiu, trobades, seminaris i postgraus organitzats per diferents universitats catalanes.

El projecte forma part de les propostes de la Candidatura de Barcelona per convertir-se el 2016 en Ciutat de la Literatura de la Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco.

Roda de premsa a la seu del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. D’esquerra de dreta: Joan Puigdollers, regidor del Districte de Sarrià Sant Gervasi,  Jaume Ciurana, Tinent d’Alcalde de Barcelona  i Joan Roca Director del MUHBA.
compartir