El passat 15 de juny va tenir lloc la segona trobada d’aquest any, amb el patrimoni arquitectònic, històric i cultural del Parc com a tema central. Idoia Martín, l’arquitecta del Consorci va exposar les intervencions que es fan als diferents elements patrimonials.
La trobada, al Centre d’Informació del Parc Natural, va comptar amb la participació de divuit persones, tretze representants de nou entitats, a més del director-gerent, tres tècniques i un educador del Consorci.
Pel que fa al contingut, la reunió es va estructurar —com ja és habitual a les trobades— en diferents espais. Un d’ells va ser el tema central, que aquest cop es va dedicar al marc de treball que proposa el PEPNat amb relació a la intervenció en el patrimoni arquitectònic, històric i cultural. L’arquitecta del Consorci i cap de l’Oficina de Territori va explicar que els objectius són la protecció, conservació i millora del patrimoni arquitectònic, històric i cultural existent, i va presentar els dos instruments bàsics que serveixen per a la protecció: el catàleg de masies i l’inventari del patrimoni cultural.
L’inventari del patrimoni cultural engloba construccions molt diverses, com ara les de pedra seca (barraques de vinya, murs, aixoplucs o forns), els elements del paisatge de l’aigua (aqüeductes o altres canalitzacions, espais fontinals i mines d’aigua), i d’altres com fites, templets, xemeneies, creus de terme, molins, ponts, viaductes i altres elements que conformen el paisatge de la serra. Cada construcció disposa d’una fitxa amb la descripció i les característiques.
A l’hora de gestionar el patrimoni construït cal tenir presents, entre d’altres, dos aspectes: la normativa existent i el règim de la propietat, ja que de les 8.156 ha que té el Parc, només un 40% (3.262 hectàrees) són de propietat pública (dades de l’any 2021).
A continuació, es van exposar diferents exemples de projectes d’actuacions d’adequació i restauració d’algunes masies o de diferents elements de patrimoni com espais fontinals, viaducte, fites, basses, etc. que s’han dut a terme, estan en marxa o estan en fase d’espera de recursos econòmics.
En l’espai Projectes en marxa, l’Arnaldo Gil, representant de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va fer cinc cèntims de la història de l’entitat i va explicar tant els projectes que ha desenvolupat des del seu inici, com el que tenen previstos de fer en el futur. Molta part de la seva activitat està centrada en la recerca i posada en valor dels elements patrimonials. És amb aquest objectiu que fa molt de temps treballa conjuntament amb el districte de Nou Barris de Barcelona i amb el Consorci del Parc Natural.
Al Tast del Parc, espai destinat a presentar notícies breus sobre el Parc, es va parlar:
- Dels dos grups de treball del Consell consultiu existents actualment i del calendari de reunions:
– El grup de sequera i prevenció d’incendis
– El grup de l’ús públic, especialment esportiu
- De les novetats de la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest estiu
- De l’actualitat del projecte Alimentem Collserola: el contracte agrari 2024 i la nova companya per promoure actuacions respectuoses amb els espais i les tasques agrícoles.
- De la modificació del logotip del Consorci.
Tot seguit, des del Consorci es van comentar els resultats de les campanyes externes en què s’ha participat juntament amb entitats, centres educatius empreses i equipaments: el Let’s Clean Up Europe 2024 i la Setmana de la Natura d’enguany.
També es va informar de l’inici aquest juliol de la campanya 2024 del Projecte de participació en l’erradicació de l’ailant i de la nova aplicació mòbil que facilitarà el seguiment dels focus de les espècies exòtiques invasores a partir del setembre.
La trobada següent està programada per al 23 de novembre, probablement a la zona de Sant Just Desvern, i serà acollida per algunes de les entitats d’aquest municipi.