El dissabte 12 de març, es va fer de nou de forma presencial, a Can Soler, la primera trobada del 2022 de la Taula d’Entitats. Hi van participar 25 persones de 15 entitats, inclòs el Consorci i un equipament.
Aquesta trobada va ser especial perquè suposava la tornada al format presencial i per tant, al retrobament de totes les persones participants.
Cal recordar que a la Taula hi són convidades totes aquelles entitats que durant el 2021 i anys anteriors han participat en algun dels programes de foment de la participació i suport al voluntariat del Consorci.
Es va fer a la masia de Can Soler, equipament municipal del barri de Sant Genís dels Agudells (Barcelona), que gestiona la Fundació Tres Turons i on du a terme una part dels seus projectes. En un espai de l’edifici també hi està ubicat el Centre de Natura de Can Soler, que pertany a la Xarxa d’Equipaments Ambientals de Barcelona (XEAB).
Després d’una primera part de presentació de cadascuna de les entitats presents, d’intercanvi de les experiències viscudes durant l’any 2021 i d’exposició dels objectius per al 2022, el nou gerent del Consorci es va presentar i va exposar quins són els seus propòsits en relació a la gestió del Parc natural.
A continuació, es va exposar un resum breu del desenvolupament dels programes de foment de la participació i suport al voluntariat durant el passat 2021.
Seguidament dues entitats WWF Barcelona i l’Associació de Veïns i Veïnes de Santa Maria de Vallvidrera-Mas Sauró, van explicar els projectes que actualment estan tirant endavant conjuntament amb el Consorci. En el primer cas, un pla pilot de recuperació d’una zona cremada, propera al passeig de les Aigües, on s’han plantat diferents arbusts, lianes i alguns arbres, i on cada mes es fan tasques de conservació. La segona, està relacionada amb la recerca, divulgació i conservació del patrimoni natural i construït de la zona de Mas Sauró. Fa uns quants anys que aquesta entitat està realitzant actuacions per recuperar dues fonts, un forn de calç, i altres elements vinculats al pantà de Vallvidrera. També està implicada en el control de l‘ailant i d’altres planes exòtiques invasores.
A la trobada no va faltar l’espai Tast de Parc, en què es va informar sobre els futurs esdeveniments que es celebraran durant la primavera: Let’s Clean Up Europe, Libera, Setmana de la Natura, etc., es van mostrar les dades del 2021 sobre la freqüentació del Parc, es va presentar el Mapa Guia i es va explicar breument en què consisteix el dispositiu de prevenció d’incendis per aquest 2022.
A continuació, els tècnics de la Fundació Tres Turons ens van explicar els diferents projectes que estan desenvolupant a la finca de Can Soler: la recuperació d’oliveres de la finca i la plantació de fruiters de varietats locals, així com la millora dels marges de pedra seca, sempre com una eina de promoció i suport a la salut mental comunitària.
Finalment, en torn obert de paraules, es va parlar d’altres temes sobre els que els participants van mostrar preocupació com:
– L’alt nombre de bicicletes que circulen per espais no permesos i la incompatibilitat d’aquestes practiques amb la conservació del Parc natural.- L’augment de corriols que fan i/o utilitzen els usuaris que van en bicicleta o a peu pel Parc i que contribueixen a incrementar el perill de fragmentació de la seva superfície.
– El problema que representa la recollida incontrolada de llentiscle per a ús floral. Flora Catalana ha fet un vídeo per sensibilitzar sobre aquest tema.
– També es demana informació sobre la cacera, el seu objectiu i sentit al Parc, i del Pla tècnic de les zones on està permesa que gestiona la Generalitat de Catalunya.
– Les obres que s’estan fent al Parc de l’Oreneta.
Des del Consorci es va explicar que aviat es posarà en marxa un canal per comunicar incidències (senyalització malmesa, abocaments de deixalles, etc.) que estarà a disposició de totes les persones que viuen o visiten el Parc.