-- 04/07/2024

  • El Departament d’Acció Climàtica, en coordinació amb el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, ha realitzat els primers treballs de prevenció amb l’objectiu de minimitzar els efectes davant els grans incendis forestals, reduir la capacitat de propagació i generar oportunitats als serveis d’extinció d’apagar els focs
  • Entre abril i juny s’ha actuat a 32 hectàrees a Barcelona, a les zones de Vallvidrera i Tibidabo, i a la tardor es reprendrà l’actuació a Barcelona, i també al Papiol, Molins de Rei i Sant Cugat del Vallès

Aquests mesos d’abril, maig i fins a mitjan juny, alguns boscos del vessant barceloní de la serra han estat objecte de treballs forestals de prevenció, com ara selecció i tala d’arbres, reducció de l’estrat arbustiu, poda i trituració de les restes, per tal de generar unes discontinuïtats horitzontal i vertical del combustible forestal i minimitzar els efectes davant els grans incendis forestals, limitant la seva intensitat d’efecte multiplicador.

 

Després d’una aturada a l’estiu per respectar el període de nidificació d’espècies protegides i l’època de més risc d’incendi, a partir del 15 de setembre, es reprendran els treballs al Papiol, Molins de Rei i Sant Cugat, que s’allargaran fins a la primavera vinent.

Les zones on s’han planificat aquestes actuacions són Punts Estratègics de Gestió (PEG). Es tracta de punts que, per la seva estructura forestal i situació estratègica, són apropiats per canviar el comportament de l’incendi forestal, donant l’oportunitat als cossos d’extinció d’evitar que assoleixi grans dimensions. A Collserola s’han delimitat un total de 36 PEG.

 

Els treballs de 2024-2025, amb un pressupost de 730.000 euros del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, s’inclouen en la planificació del Perímetre de Protecció Prioritària (PPP) de Collserola, aprovada fa dos anys pel Departament d’Acció Climàtica, i abasten una superfície de 256 hectàrees de quatre municipis.

Àrees d'actuació en prevenció de grans incendis forestals 2024-2025

Aquestes actuacions formen part del Pla de prevenció d’incendis 2022-2025 de la Generalitat de Catalunya, dotat amb 72 milions d’euros per preparar als boscos de Catalunya davant l’emergència climàtica i els grans incendis forestals, amb l’objectiu de protegir la biodiversitat i garantir la seguretat de les persones que hi viuen.

 

La importància de planificar i actuar estratègicament

 

Els perímetres de protecció prioritària (PPP) són zones amb un gran risc d’incendi forestal i amb una continuïtat de la massa forestal en la qual es poden produir Grans Incendis Forestals (GIF). La superfície total del PPP de Collserola és d’11.380 ha, i engloba les 8.156 ha de Parc Natural. Per això, és imprescindible planificar la prevenció i dotar-los d’una infraestructura bàsica de prevenció d’incendis (àrees de baixa càrrega de combustible, pistes forestals estratègiques i punts de reserva d’aigua), amb suport al territori i amb coherència supramunicipal per facilitar l’actuació dels mitjans d’extinció en cas d’incendi forestal.

 

Fins ara hi havia hagut una intensa labor de planificació i execució per part del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, dels diferents ajuntaments i de la Generalitat focalitzada en reduir la ignició i la propagació d’incendis de caràcter menor, més habituals a la serra. Ara, aquestes tasques es complementen amb un nou instrument de planificació i gestió, que aporta una visió general del massís per reduir els riscos dels grans incendis forestals.

 

Aquests treballs a Collserola s’emmarquen en una situació d’emergència climàtica que fa que els boscos de Catalunya, després de tres anys de sequera acumulada, siguin més vulnerables que mai als incendis forestals. Amb les diferents línies d’actuació que s’estan portant a terme, es pretén protegir i conservar els ecosistemes forestals de Catalunya amb un paisatge que també ajudi i faciliti que els incendis es puguin apagar.

compartir