-- 30/07/2024

Davant l’avís aquest matí d’alt perill d’incendi forestal, el Consorci demana extremar les precaucions i recomana evitar l’accés al Parc Natural mentre duri aquest episodi d’alerta i d’altes temperatures

Avui és el primer dia de l’estiu en què el Parc Natural està en situació de perill molt alt d’incendi forestal. Els Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya han activat el nivell 3 del Pla Alfa a pràcticament tots els municipis de la serra. La previsió actual és que la situació es mantingui durant les pròximes hores.

 

El Consorci disposa d’un protocol d’actuació al Parc Natural per les situacions d’elevat perill d’incendi, que inclou el reforç del dispositiu de vigilància activa en el territori, la comunicació de la situació de perill al personal i visitants, i la senyalització de les limitacions i prohibicions en els accessos i espais d’aparcament.

 

Es demana a la ciutadania que extremi les precaucions per evitar un incendi forestal, i que en cas de veure foc o fum, truqui ràpidament al telèfon 112. Per aquest motiu, tant per prioritzar la seguretat de les persones visitants com per minimitzar el perill d’incendi, es recomana evitar accedir al Parc Natural durant els episodis de perill molt alt i extrem d’incendi forestal.

 

En aquest sentit, és important tenir present que, en situacions de perill molt alt i perill extrem:

  • Es recomana no accedir al Parc Natural, especialment durant les hores de més calor.
  • Tots els camins forestals de la serra estan tancats al trànsit rodat, a excepció de veïnat i serveis.
  • Es tanquen els miradors del Parc Natural i els aparcaments, a excepció dels vinculats a restauració, que només es podran fer servir per a aquest ús.
  • S’anul·len totes les activitats autoritzades al Parc Natural.

 

Podeu consultar la informació actualitzada diàriament a: 

 

Des de finals de maig està activat el dispositiu de vigilància activa de l’àmbit de l’àrea metropolitana de Barcelona, coordinat des del Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquest dispositiu funciona cada dia de la setmana en horari de matí i tarda. La seva principal actuació és la vigilància activa del territori amb la funció d’alertar al més aviat possible d’una columna de fum i avisar els serveis corresponents per apagar el foc i evitar-ne la propagació de manera ràpida. El dispositiu operatiu està format per 12 torres de guaita, 1 equip de suport mòbil que patrulla per la xarxa de camins, l’equip de guardes del Parc Natural i la central de comandament i comunicacions situada a la seu dels Serveis Tècnics del Consorci.

 

Cal recordar la prohibició, vigent  entre el 15 de juny i el 15 de setembre, d’encendre foc i de fer llançament de coets, altres artefactes pirotècnics voladors i qualsevol element de foc que es pugui enlairar. Així, és important: 

  • No llençar burilles ni a peu ni des del vehicle
  • Trucar al 112 si es veu una columna de fum

 

En episodis d’altes temperatures com l’actual, des de Protecció Civil es recorden els principals consells davant la calor:

  • Cal hidratar-se molt sovint. Beveu força aigua i eviteu beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació. Si sortiu a fer esport, com córrer o anar en bicicleta, feu-ho en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, infants i gent gran cal que s’hidratin sovint.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.
compartir