Aquest sector està situat entre les poblacions del Papiol, Molins de Rei i els nuclis de Valldoreix i Vallpineda, és per tant, l’accès al Parc per l’extrem oest, visualment reconeixible per la presència del Puig de la Madrona que li dóna personalitat. L’àrea d’estada de la Salut del Papiol és l’entorn proper a l’ermita. El bosquet de pins pinoyers no té sotabosc, segurament a causa de la frequentació de l’indret. Tradicionalment la zona ha estat un punt de berenada i d’aplecs.

El paisatge de la zona és forestal. Els boscos de pi blanc predominen en la major part del territori, encara que l’alzinar també hi té un paper important. A mesura que baixem en altitud i ens acostem als nuclis urbans, el bosc dóna pas als conreus. Camps d’olivers i arbres fruiters són cultius habituals.

L’Ermita de la Salut o Santa Eulàlia de Madrona és una bella ermita romànica, situada als peus del puig Madrona, serví com a església parroquial del Papiol fins al segle XIV. La part occidental és pre-romànica. Des de l’exterior es pot distingir una línia que diferencia dues èpoques constructives: la inferior (s.IX) amb planta i absis rectangulars i la coberta suportada per cavalls de fusta; i la superior (s.XI-XIII), amb afegitó dels arcs torals i la coberta amb volta de canó.

Accessos

 

A peu:

Des del Papiol pel la pista forestal que comunica amb Valldoreix, 15′
Des de Valldoreix, Camí de Can Montmany, 15′

Rodats:

FGC: Estació del Papiol, a 15′
Autobus: Línia L67 Castellbisbal-El Papiol-Barcelona
Autobus des de Valldoreix: Estació Plaça Oliveres

Més informació

 

Fonts:

  • Font del Lleo
  • Font de Vernet
  • Font de Ca’n Esteve o dels Avellaners
  • Font de Can Montmany
  • Font de les Escletxes

 

 

Elements d’interès:

Itineraris