El passat mes d’octubre la Fundació Natura i el Consorci van signar un acord de col·laboració per a la custòdia i valorització de boscos d’alt valor natural del Parc i per a la implementació d’itineraris forestals terapèutics a alguns d’aquests rodals.

 

L’acord està emmarcat dins el programa Selvans que des de 2013 desenvolupa la Fundació i en relació al conveni de col·laboració d’aquesta entitat amb la Diputació de Barcelona

L’objectiu d’aquesta col·laboració és doble, per una banda, protegir diferents rodals de bosc gestionats pel Consorci on s’evitarà l’aprofitament forestal. I per una altra, dissenyar i condicionar diferents recorreguts, en aquests mateixos rodals, on es realitzaran activitats amb finalitats terapèutiques i saludables. Aquests tipus d’itineraris tenen com a referent l’experiència d’altres països i, especialment, la del Japó, amb els anomenats ‘Banys de bosc’.

Ja des del 2011, amb motiu de la celebració de la Festa del Parc Natural a Collserola, el consorci va començar a treballar en aquesta línia posant l’accent en la divulgació dels beneficis que representen per a la ciutadania, la conservació dels hàbitats naturals i la biodiversitat, així com la importància d’incorporar aquests valors en la gestió forestal del Parc.

Avui sabem que la natura ens ofereix uns serveis ambientals, molt més enllà dels processos ecològics que regulen el clima, el règim hídric… o de l’aprofitament dels productes que en traiem com la fusta, els bolets, els fruits, etc.  Cada cop són més grans les evidències científiques sobre l’efecte curatiu, tant en el terreny físic com mental, que tenen certes substàncies volàtils produïdes en els boscos madurs. Ho confirmen estudis realitzats a Catalunya, i arreu del món, tant pel que fa a malalties mentals, com cardiovasculars, al·lèrgies, diabetis…

 

Projecte Selvans

El 2013 el programa Selvans s’incorporà a Acció Natura, consolidant la feina feta des del 2005 a la demarcació de Girona, amb el suport de la Diputació de Girona i l’Institut de Medi Ambient de la UdG. Des del programa es treballa per determinar una xarxa de boscos d’alt valor natural a Catalunya. Els promotors aspiren a convertir aquesta xarxaen un pilar d’una infraestructura verda clau, alhora que dinamitzadora i configuradora d’un desenvolupament rural sostenible i amb la implicació dels propietaris dels rodals, tant públics com privats. L’existència i el treball sobre aquesta xarxa és totalment compatible amb els aprofitaments forestals sostenibles i la necessària gestió activa de la gran part restant dels boscos de Catalunya. Les sinergies amb els propietaris han demostrat que la valorització d’aquests espais es tradueix en un mecanisme de diversificació de la producció forestal i, consegüentment, en la dinamització econòmica del medi forestal.

 

En paral·lel: Xarxa de Boscos de dinàmica natural

Paral·lelament a aquest projecte, durant aquest 2015 la Generalitat de Catalunya ha iniciat els treballs per configurar una xarxa de boscos madurs i premadurs on s’afavorirà la dinàmica natural.  En aquest sentit, el mes d’abril passat es va fer un pas endavant i es va presentar la proposta de creació de la Xarxa de Boscos d’Evolució Lliure (XBELL). Està coordinada per l’Observatori de la Biodiversitat de Catalunya, creat aquest 2015 per la Generalitat de Catalunya i format pels departaments d’Agricultura i Territori de la Generalitat i els centres de referència en aquesta matèria: CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) i CTFC (Centre Tecnològic i Forestal de Catalunya), així com altres institucions.

La XBELL té l’objectiu de promoure una xarxa de boscos amb un elevat grau de naturalitat i baixa empremta humana, en els quals l’objectiu prioritari sigui la conservació de la biodiversitat i del paisatge i l’afavoriment de la dinàmica natural.  Al mateix temps, es pretén que també constitueixi una xarxa de boscos representatius dels diferents hàbitats forestals de Catalunya i que serveixin de referència per a la recerca en matèria de dinàmica ecològica dels diferents boscos presents al territori.

Durant el 2015 des dels Serveis Tècnics del Parc s’està realitzant aquest treball tenint present els criteris que marca la Xarxa.

 

Més informació:

CPNSC, 25/11/2015

compartir