-- 17/09/2021

Amb l’objectiu de millorar la biodiversitat de l’espai, el 16 de setembre es van alliberar més de 400 individus de tòtils (Alytes almogavarii), procedents d’un rescat, al Parc Natural de Collserola. L’acció ha estat promoguda pel Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRAC) i la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) amb col·laboració amb els serveis tècnics del Consorci.

El Torrent de Can Coll, situat al municipi de Cerdanyola del Vallès dins al Parc Natural de Collserola, ha estat l’espai escollit per l’alliberament dels tòtils rescatats fa uns dies d’una bassa de reg a Sant Joan Despí, que estava a punt de ser demolida,  tal i com va publicar el CRARC al seu compte d’Instagram (@crarc_masquefa). Es tracta de tòtils (Alytes almogavarii) una espècie protegida que ajudarà a enriquir els ecosistemes aquàtics com el Torrent de Can Coll, que són actius ambientals únics al Parc.

S’han alliberat uns 400 capgrossos, 8 juvenils i 3 adults de tòtil, uns petits gripaus de no més de 5-6 cm. Esperem que els capgrossos s’adaptin bé a aquest nou espai i puguin completar la seva metamorfosi i que, l’any que ve, puguem gaudir del seu cant tit-tit aflautat tant característic. Els tòtils, com tots els gripaus i granotes, fan servir els seus cants per buscar parella. I això voldrà dir que l’alliberament haurà estat un èxit.

El motiu pel qual s’ha escollit el torrent de Can Coll es deu a què és un sector tradicionalment molt interessant pel amfibis i que es va veure afectat aquest any per un abocament que el va malmetre. Amb aquest alliberament, doncs, es fa una aposta per la recuperació de la seva biodiversitat.

Volem agrair al Centre de Recuperació d’Amfibis i rèptils de Catalunya (CRARC) i a la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) que hagin triat el Parc Natural de Collserola per aquest alliberament controlat i autoritzat per la Generalitat de Catalunya i duent a terme tots els protocols de bioseguretat que es requereix en la manipulació i trasllat de poblacions d’amfibis.

És important remarcar que qualsevol alliberament de fauna ha d’estar prèviament validat i autoritzat i que, en cap cas, està permès l’alliberament d’animals al Parc de forma espontània i individual. De fet, la introducció d’animals domèstics o d’espècies exòtiques al Parc és un dels problemes greus que fan perillar la seva conservació com espai natural protegit.

compartir