Amb l’objectiu de millorar la biodiversitat de l’espai, el 16 de setembre es van alliberar més de 400 individus de tòtils (Alytes almogavarii), procedents d’un rescat, al Parc Natural de Collserola. L’acció ha estat promoguda pel Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRAC) i la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) amb col·laboració amb els serveis tècnics del Consorci.

El Torrent de Can Coll, situat al municipi de Cerdanyola del Vallès dins al Parc Natural de Collserola, ha estat l’espai escollit per l’alliberament dels tòtils rescatats fa uns dies d’una bassa de reg a Sant Joan Despí, que estava a punt de ser demolida, tal i com va publicar el CRARC al seu compte d’Instagram (@crarc_masquefa). Es tracta de tòtils (Alytes almogavarii) una espècie protegida que ajudarà a enriquir els ecosistemes aquàtics com el Torrent de Can Coll, que són actius ambientals únics al Parc.
S’han alliberat uns 400 capgrossos, 8 juvenils i 3 adults de tòtil, uns petits gripaus de no més de 5-6 cm. Esperem que els capgrossos s’adaptin bé a aquest nou espai i puguin completar la seva metamorfosi i que, l’any que ve, puguem gaudir del seu cant tit-tit aflautat tant característic. Els tòtils, com tots els gripaus i granotes, fan servir els seus cants per buscar parella. I això voldrà dir que l’alliberament haurà estat un èxit.
El motiu pel qual s’ha escollit el torrent de Can Coll es deu a què és un sector tradicionalment molt interessant pel amfibis i que es va veure afectat aquest any per un abocament que el va malmetre. Amb aquest alliberament, doncs, es fa una aposta per la recuperació de la seva biodiversitat.
Volem agrair al Centre de Recuperació d’Amfibis i rèptils de Catalunya (CRARC) i a la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) que hagin triat el Parc Natural de Collserola per aquest alliberament controlat i autoritzat per la Generalitat de Catalunya i duent a terme tots els protocols de bioseguretat que es requereix en la manipulació i trasllat de poblacions d’amfibis.
És important remarcar que qualsevol alliberament de fauna ha d’estar prèviament validat i autoritzat i que, en cap cas, està permès l’alliberament d’animals al Parc de forma espontània i individual. De fet, la introducció d’animals domèstics o d’espècies exòtiques al Parc és un dels problemes greus que fan perillar la seva conservació com espai natural protegit.
compartir
Notícies Relacionades
La 1ª edició del Contracte Agrari de Collserola remunera les actuacions socioambientals de la pagesia
El primer any del CAC, s’han aprovat 17 sol·licituds de projectes productius amb un pressupost total de 67.190,26 € per la realització…
OPEN NATURE: un procés de cocreació d’intervenció en un espai públic en el marc de la iniciativa europea New European Bauhaus.
Està en marxa l'experiència OPEN NATURE, un procés de cocreació d'intervenció en un espai públic al límit entre la ciutat i el Parc Natural…
El Parc Natural de Collserola bat el seu rècord d’ús ciutadà amb 6,4 milions de visites el 2021
Aquesta elevada afluència demostra la importància d’aquest espai natural per a la ciutadania metropolitana, però alhora fa imprescindible…
Impuls a pagesos i ramaders per conservar el mosaic agroforestal del Parc Natural de Collserola
Amb l’aprovació i el desplegament del nou Pla especial es pretén donar protagonisme i facilitats al sector primari del Parc en un marc de…
Obert el termini per optar als ajuts del Contracte Agrari de Collserola
El període per optar als ajuts de fins a 3.000 euros del Contracte Agrari de Collserola ja està obert. Aquestes subvencions tenen com a…
S’inicia una prova de silvopastura amb rucs per recuperar mosaic agroforestal
La prova pilot vol contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i de prevenció d’incendis…
El Departament d’Acció Climàtica inverteix 1 milió d’euros en la millora de la prevenció d’incendis a Collserola
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà aquest any 1 milió d’euros per portar a terme actuacions de…
Balanç de les Jornades de Recerca al Parc Natural de la Serra de Collserola
Amb una participació de més de 90 persones, tècniques, gestores i investigadores relacionades d’alguna manera amb el Parc Natural, durant…
En marxa la campanya de prevenció d’incendis forestals de l’àmbit metropolità
Ens apropem als mesos amb més risc d’incendi i s’inicia la campanya de prevenció activa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’allargarà…
S’inicia un pla pilot de pastura al vessant barceloní del Parc Natural per prevenir els incendis i millorar la biodiversitat
Des de l’1 d’abril i fins a final de juny, un ramat mixt de 290 caps de bestiar pasturarà pel vessant barceloní del Parc Natural de la…