-
Aquesta elevada afluència demostra la importància d’aquest espai natural per a la ciutadania metropolitana, però alhora fa imprescindible la regulació i ordenació dels usos per fer-los compatibles amb la seva conservació.
-
El nou Pla especial (PEPNat) esdevé una eina per millorar l’encaix entre freqüentació i conservació i proposa la concentració d’activitats al perímetre del Parc, per rebaixar-ne la pressió a l’interior, on es troben les zones més sensibles i amb més valor ambiental

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l’any 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc a causa de la necessitat d’esbarjo a l’aire lliure derivada de la pandèmia.
L’any 2022, les dades indiquen que s’acabarà amb més de 5 milions de visites, una xifra una mica superior a la mitjana dels anys precedents a la COVID-19.
Aquests indicadors requereixen un nou model d’ús públic que compatibilitzi el gaudi de la ciutadania amb la preservació ambiental i la millora paisatgística. En aquest sentit, el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), redactat i tramitat per l’AMB i aprovat definitivament per la Generalitat de Catalunya, proposa dues estratègies en relació amb l’ús públic, que es basen a concentrar els visitants en determinats àmbits:
- Reforçar la xarxa d’infraestructures per a l’ús públic, de manera que les activitats es concentrin en determinades àrees i itineraris, preferentment a la perifèria, i es redueixi la dispersió de les visites al Parc. En aquest sentit, el Pla determina una xarxa de camins per a l’ús públic, per tal de concentrar les activitats fora de les zones més sensibles del Parc.
- Prioritzar la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l’interior del Parc: modular l’accés a l’espai protegit per mitjans no motoritzats i fer que el Parc es relacioni amb altres espais oberts metropolitans.
El model d’ús públic del PEPNat té com a objectiu principal la gestió sostenible de l’ús social del Parc, per mantenir i millorar les condicions ambientals de l’espai protegit. La seva finalitat, per tant, és que la preservació de la biodiversitat, la conservació dels processos ecològics, el control i mitigació de les alteracions, la potenciació dels serveis ecosistèmics i el manteniment i la millora del paisatge puguin ser compatibles amb el gaudi, la salut, el lleure, l’esport i el coneixement de l’espai natural per part de la població metropolitana.
La gestió de l’ús públic, una acció prioritària al Parc Natural
La gestió de l’ús social del Parc Natural de la Serra de Collserola és una de les línies principals de gestió del Consorci. La situació estratègica d’aquest espai natural, envoltat de més de tres milions de persones, el converteix en un important espai de salut, lleure, esport i esbarjo.
L’òrgan gestor treballa perquè les diferents activitats que fan les persones que visiten la serra siguin compatibles amb la conservació dels valors d’aquest espai natural, un territori vital per a la ciutadania metropolitana.
Les principals accions per aconseguir aquest objectiu se centren en la informació, la divulgació, l’educació i la participació ambientals, sempre treballant directament amb els diferents agents del territori. A banda, també és imprescindible la regulació i ordenació de les activitats que s’hi duen a terme.
Amb l’aprovació del PEPNat s’afegeixen noves eines per a l’ordenació i regulació de l’ús públic, que, sumades a les existents, permeten un millor encaix entre el gaudi de la ciutadania i la conservació d’aquest important espai natural protegit.
Un cop aprovat el Pla especial, ja s’han iniciat algunes accions, com per exemple divulgar la xarxa dinàmica d’ús públic mitjançant un nou Mapa guia, o iniciar els treballs per millorar la senyalització existent a les entrades de Parc i a l’espai funcional.


compartir
Més informació
Notícies Relacionades
La 1ª edició del Contracte Agrari de Collserola remunera les actuacions socioambientals de la pagesia
El primer any del CAC, s’han aprovat 17 sol·licituds de projectes productius amb un pressupost total de 67.190,26 € per la realització…
OPEN NATURE: un procés de cocreació d’intervenció en un espai públic en el marc de la iniciativa europea New European Bauhaus.
Està en marxa l'experiència OPEN NATURE, un procés de cocreació d'intervenció en un espai públic al límit entre la ciutat i el Parc Natural…
Impuls a pagesos i ramaders per conservar el mosaic agroforestal del Parc Natural de Collserola
Amb l’aprovació i el desplegament del nou Pla especial es pretén donar protagonisme i facilitats al sector primari del Parc en un marc de…
Obert el termini per optar als ajuts del Contracte Agrari de Collserola
El període per optar als ajuts de fins a 3.000 euros del Contracte Agrari de Collserola ja està obert. Aquestes subvencions tenen com a…
S’inicia una prova de silvopastura amb rucs per recuperar mosaic agroforestal
La prova pilot vol contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i de prevenció d’incendis…
El Departament d’Acció Climàtica inverteix 1 milió d’euros en la millora de la prevenció d’incendis a Collserola
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural invertirà aquest any 1 milió d’euros per portar a terme actuacions de…
Balanç de les Jornades de Recerca al Parc Natural de la Serra de Collserola
Amb una participació de més de 90 persones, tècniques, gestores i investigadores relacionades d’alguna manera amb el Parc Natural, durant…
En marxa la campanya de prevenció d’incendis forestals de l’àmbit metropolità
Ens apropem als mesos amb més risc d’incendi i s’inicia la campanya de prevenció activa a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que s’allargarà…
S’inicia un pla pilot de pastura al vessant barceloní del Parc Natural per prevenir els incendis i millorar la biodiversitat
Des de l’1 d’abril i fins a final de juny, un ramat mixt de 290 caps de bestiar pasturarà pel vessant barceloní del Parc Natural de la…
Collserola esdevé un laboratori participatiu per adaptar els boscos als reptes climàtics
El projecte LIFE CLIMARK promou una gestió forestal específica per mitigar el canvi climàtic i els seus efectes, lligada a la millora dels…