Al web del Parc es poden consultar en directe les dades de les espècies observades. Degut a l’actual situació de pandèmia, s’han establert mesures addicionals de seguretat i aforament per a l’espai del mirador.
Entre els mesos de setembre i octubre es poden albirar des del Parc Natural de Collserola diferents espècies de rapinyaires i aus planadores mentre realitzen la seva migració a terres africanes. Ornitòlegs experts en fan el seguiment des del turó de la Magarola, una talaia privilegiada per observar aquest fenomen. Com a novetat d’aquest any, al web del Parc es poden consultar les dades actualitzades minut a minut de les espècies observades. També s’hi poden descarregar diferents materials divulgatius i un mapa amb la localització del turó.
Enguany, entre el 12 de setembre i el 4 d’octubre, els caps de setmana i festius (de 10 h a 13 h), es reforça el seguiment amb un segon observador que ajuda als visitants del turó a identificar les diferents espècies que el sobrevolen.
Degut a l’actual situació de pandèmia, un guia del Parc s’afegirà a l’equip per informar i gestionar l’accés i l’aforament a la plataforma d’observació durant aquests dies de màxima afluència. En aquest sentit, també s’han implementat altres mesures per fer d’aquesta proposta, tan especial, una activitat segura. Així, si es vol accedir al Turó, caldrà tenir present les restriccions següents:
- És imprescindible l’ús de mascareta
- La plataforma del mirador serà per a ús exclusiu de l’activitat
- L’aforament queda limitat a 8 persones, que s’hauran de distribuir en els punts expressament senyalitzats
- Els caps de setmana i festius, a l’inici del camí situat a l’encreuament entre la pista B04 i la B01 (41°26’23.1″N 2°07’45.6″E) trobareu un punt d’informació i control d’accés on es gestionarà l’aforament del mirador
- El temps de permanència màxim dels visitants serà de 30 minuts
- No es cediran prismàtics ni altres aparells òptics. Cadascú haurà de portar el material propi d’observació.
Aquesta campanya científica i divulgativa, que ja ha arribat a la seva 32a edició, va començar a finals dels anys 80, desprès de constatar que un petit grup de joves ornitòlegs pujaven al punt geodèsic del turó de la Magarola i sempre que podien feien observacions de la migració post-nupcial de rapinyaires. Les espècies que acumulen més observacions són l’aligot vesper, l’arpella, l’esparver i el xoriguer. L’any 2019 es van comptabilitzar més de 2.000 ocells durant els dos mesos del seguiment