-- 17/01/2020

Jornada tècnica teoricopràctica sobre els beneficis de l’aplicació de compost orgànic per a la millora de qualitat dels sòls agrícoles
Aplicació de compost en assaig experimental per producció de farratge. Autor: Joan Romanyà

L’aplicació de matèria orgànica millora la qualitat del sòl a tres nivells: en el comportament físic, en la fertilitat i en la diversitat de flora i fauna present. Les metodologies que busquen la millora del sòl bassades en l’aplicació de compost ric en carboni seran el centre d’aquesta jornada que es desenvoluparà el proper divendres 24 de gener al Centre d’Educació Ambiental Can Coll, a Cerdanyola del Vallès

S’explicarà com fertilitzar amb matèria orgànica compostada, enriquida amb restes vegetals, i com això afecta a la retenció d’aigua i nutrients del sòl, la capacitat productiva, la qualitat del sòl i a la collita.

Durant la segona part es presentarà una metodologia senzilla, però molt precisa, per avaluar la qualitat del sòl al camp a partir de l’observació de la seva estructura i de la presència de plantes indicadores del seu estat. Les observacions permetran determinar aspectes relacionats amb la fertilitat i amb les condicions físiques del sòl, de les en que depèn la capacitat d’arrelament dels correus així com la diversitat d’organismes.

Es comptarà amb la presencia d’agricultors que basen la gestió de la fertilitat en l’aplicació  de compost produït en pròpia finca. També hi haurà agricultors participants del Projecte Tornasòl, d’investigació participativa en finca, una de les accions impulsades des del projecte Alimentem Collserola.

La jornada és gratuïta però cal inscripció prèvia a ruralcat.gencat.cat/inscripcionspatt o bé a jromanya@ub.edu

Aquesta sessió forma part de les activitats del projecte de demostració del Programa de desenvolupament rural de Catalunya (2018) i del projecte d’adaptació al canvi climàtic de la Fundación Biodiversidad.

Programa de la sessió:

9.30 Inscripcions i lliurament de la documentació
9.45 Presentació de la jornada a càrrec d’Ana Correro, dinamitzadora del projecte Alimentem Collserola i sòcia d’Arran de Terra SCCL
9.50 h La Fertilització amb matèria orgànica compostada, a càrrec de Jordi Puig de l’Espigall
10.15 h Una experiència de gestió de la fertilitat a partir dels recursos locals i de l’autocompostatge, a càrrec de Nacho Pérez, de Can Gallina.
10.30 h Preguntes
10.40 h Bases per la diagnosi del sòl a camp. El paper dels microorganismes en la construcció de l’estructura del sòls. Fonaments del test de la pala, a càrrec de Joan Romanyà, Universitat de Barcelona.
11.00 h Plantes indicadores de la qualitat del sòl, a càrrec d’Àlex Pérez, Universitat de Barcelona i Institut de Recerca de ala Biodiversitat (IRBio)
11.15 h Pausa
11.30 Exemple pràctic de diagnosi del sòl en horts i en conreus herbacis amb el test de pala i a partir de plantes indicadores
14.00 h Cloenda

compartir