-- 31/08/2021

Al web del Parc es poden consultar en directe les dades de les espècies observades. S’han establert mesures addicionals de seguretat i aforament a l’espai del mirador per tal d’acomplir les mesures sanitàries vinculades a la COVID-19.

Entre els mesos de setembre i octubre es poden albirar des del Parc Natural de Collserola diferents espècies de rapinyaires i ocells planadors mentre migren cap a terres africanes. Persones expertes en la identificació dels rapinyaires fan el seguiment des del turó de la Magarola, una talaia privilegiada per observar aquest fenomen. Com l’any passat, al web del Parc es poden consultar les dades actualitzades minut a minut de les espècies observades. També s’hi poden descarregar diferents materials divulgatius i un mapa amb la localització del turó.

Enguany, entre l’11 de setembre i el 3 d’octubre, els caps de setmana i festius (de 10 h a 13 h), es reforça el seguiment amb un segona persona que ajuda als visitants del turó a identificar les diferents espècies que el sobrevolen.

Degut a la pandèmia, durant els dies de màxima afluència, una persona de l’equip Guies del Parc s’afegirà al punt per informar i gestionar l’accés i l’aforament a la plataforma d’observació. En aquest sentit, també s’han implementat altres mesures per fer d’aquesta proposta tan especial, una activitat segura. Així, si es vol accedir al Turó, caldrà tenir present les restriccions següents:

  • Si no es pot mantenir la distància de seguretat de 1,5 m entre persones usuàries, serà imprescindible l’ús de mascareta.
  • La plataforma del mirador serà per a ús exclusiu de l’activitat
  • L’aforament queda limitat a 8 persones i el temps de permanència màxim serà de 30 minuts
  • No es cediran prismàtics ni altres aparells òptics. Cadascú haurà de portar el material propi d’observació.

Aquesta campanya científica i divulgativa, que ja ha arribat a la seva 33a edició, va començar a finals dels anys 80, desprès de constatar que un petit grup de joves ornitòlegs pujaven al punt geodèsic del turó de la Magarola i sempre que podien feien observacions de la migració post-nupcial de rapinyaires. Les espècies que acumulen més observacions són l’aligot vesper, l’arpella, l’esparver i el xoriguer. L’any 2020 es van comptabilitzar 2.622 ocells durant els dos mesos del seguiment.

compartir