Presentació del Catàleg de la pagesia de Collserola

Al Parc Natural de la Serra de Collserola es produeixen i elaboren una gran diversitat d’aliments de  qualitat. L’objectiu d’aquest catàleg és donar a conèixer i posar en valor els productes alimentaris de Collserola, així com la pagesia que els produeix, i sensibilitzar sobre la importància que té l’activitat agropecuària pel manteniment de la sostenibilitat ecològica, econòmica i social del Parc Natural.

Un parc per sucar-hi pa!

El principal valor de Collserola és la seva diversitat biològica. Per conservar la biodiversitat de la serra és imprescindible mantenir la diversitat d’hàbitats i el mosaic agroforestal típic de les regions mediterrànies. Aquest paisatge en mosaic, teixit amb retalls de bosc, cultius, pastures, rieres i hortes, és fruit d’un procés de coevolució entre la natura i les societats humanes que s’ha desenvolupat durant milers d’anys. Actualment, per tal de conservar els valors naturals del parc i els serveis ecosistèmics que aquest ens brinda, és fonamental mantenir el desenvolupament equilibrat i sostenible de l’activitat agrària i silvopastoril, que al llarg dels segles ha modelat el paisatge de la serra.

El manteniment de l’agricultura, la ramaderia i la silvicultura és important més enllà de la seva contribució a la conservació de la biodiversitat de Collserola. D’ell depèn la preservació del valuós patrimoni cultural que aquestes activitats ens han llegat, tant en les seves formes materials (masies, cellers, mines, cabanes de pastor, marges de pedra seca…) com immaterials (coneixements,  valors, tècniques, tradicions…). I també en depenen força llocs de treball, així com la possibilitat de proveir d’aliments de proximitat i qualitat la ciutadania que habita els municipis del Parc Natural.

La millor manera de contribuir a mantenir l’activitat agrària que es desenvolupa a Collserola és consumir els aliments que produeix la pagesia del parc. Per mitjà d’aquest catàleg podràs conèixer els pagesos i pageses de la serrra, les característiques del seus projectes productius i quins són i on es poden adquirir els aliments que produeixen i elaboren.

Contribueix a mantenir l’agricultura a Collserola i… bon profit!

Descarrega el catàleg en pdf

Mapa de la pagesia de Collserola