-- 30/01/2025

L’espai funcional del Parc Natural, com a àrea de transició entre la ciutat i el parc natural, té un gran potencial per reconnectar la ciutadania amb la natura.

L’any 2022, el projecte OPEN NATURE, liderat per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC Valldaura Labs), amb seu a Collserola, acompanyada per l’empresa Edenway i el Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola, buscava reconnectar la ciutadania amb la natura a través de la regeneració estètica i ecològica d’espais degradats a la frontera de la ciutat i el Parc Natural, actuant en aquella ocasió a la zona de la Font del Gos, al districte de Nou Barris de Barcelona.

 

Després de l’experiència, l’IAAC, amb la col·laboració del Consorci i la participació de l’empresa CARNET, que promou la mobilitat activa, ha liderat un nou projecte: GENERation Nature que té com a objectiu millorar ambientalment espais limítrofs del Parc Natural a la vegada que es construeixen vincles intergeneracionals. En aquesta ocasió el projecte s’ha desenvolupat al districte de Sarrià-Sant Gervasi de Barcelona.

El passat 19 de setembre es va realitzar un taller d’exploració adreçat a les persones grans, que va consistir en un recorregut pel Parc Natural de Collserola, on es van identificar espècies vegetals, tot descobrint els usos tradicionals i alimentaris de cadascuna d’elles.

 

Els coneixements obtinguts es van aplicar a un taller de co-disseny d’un jardí vertical amb alumnat del Col·legi Montserrat, que va animar la gent gran a compartir i transferir el seu coneixement sobre les espècies autòctones locals de Collserola.

 

Finalment, durant la sessió inaugural de la instal·lació de cultiu vertical confeccionada per estudiants de l’IAAC, es va compartir informació relativa a les propietats dels cultius, el manteniment i usos. A partir d’ara l’alumnat de l’escola es responsabilitzarà i beneficiarà de la instal·lació.

 

El Consorci ha assessorat tècnicament durant el projecte a l’equip de l’IAAC en allò que disposa el Pla Especial de Protecció del Medi Natural i del Paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat).

 

En el projecte han participat un total de 63 persones entre alumnat del Col·legi Montserrat, persones grans dels barris dels voltants i estudiants d’arquitectura, i s’espera que l’impacte del projecte tingui un llarg recorregut.

 

El procés participatiu ha donat suport a la inclusió i la construcció de comunitats locals, reforçant els vincles. També ha apropat la producció i el consum d’aliments locals a l’alumnat de l’escola, juntament amb l’aportació del coneixement ecològic i cultural de les persones grans que ha impregnat el projecte.

El projecte EIT Community New European Bauhaus GENERation Nature compta amb el suport de l’European Institute of Innovation and Technology (EIT), un organisme de la Unió Europea.

compartir