El passat 17 de maig es va realitzar la reunió anual de la Comissió d’Incendis que reuneix tots els cossos de seguretat implicats en la detecció i extinció dels incendis forestals a l’àrea metropolitana de Barcelona.
Reunió campanya d'incendis 2018

Amb l’objectiu de fer balanç de l’any 2018 i preparar la campanya d’aquest estiu del dispositiu de prevenció d’incendis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), el passat 17 de maig, el Consorci va convocar els tècnics municipals de prevenció de l’àmbit del Parc; els tècnics del Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) i dels Parcs de Serra Marina i Garraf de la Diputació de Barcelona; els cossos de seguretat amb presència al Parc (Policies Locals dels municipis, Agents Rurals, Mossos d’Esquadra i SEPRONA); Bombers de la Generalitat (Regions Metropolitanes Nord i Sud); Servei de Prevenció d’Incendis de l’Ajuntament de Barcelona; i les ADF i altres efectius (membres de protecció civil).

La reunió es fa cada any a la seu dels Serveis Tècnics del Parc i és un moment important de coordinació, on cadascun dels cossos implicats exposen com han plantejat la campanya d’enguany i quins recursos es destinaran a la prevenció i extinció d’incendis. Durant la sessió es lliura la memòria de la campanya precedent. Aquest document es pot descarregar des del web del Parc (>> descarregar document)

Respecte el balanç de l’any anterior tant el nombre d’incendis registrats en tot l’àmbit metropolità, 104, ha estat per sota dels de 2016 i 2015, reduint-se un 24% respecte de l’any anterior i un 7% respecte del 2015. Pel que fa a l’àmbit de Collserola, la superfície cremada ha estat de 10,6 ha, repartida en 44 incendis, un 40% menys que l’any passat, i ha cremat un 75% menys de superfície forestal que el 2016. Les dades suposen tornara les xifres habituals després de dos estius molt negatius.

Pel que fa a la campanya d’enguany, de moment, les condicions meteorològiques són favorables. La previsió és iniciar la vigilància activa a 10 de les 13 les torres de guaita el 4 de juny, i a les 3 restants el 16 de juny. El tancament de la campanya està previst pel 16 de setembre.

Actualment, el dispositiu de prevenció abasta els 36 municipis que formen part de l’AMB. El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola coordina aquest dispositiu, en col·laboració amb el Pla de Vigilància d’Incendis (PVI) de la Diputació de Barcelona. La gestió i coordinació del Dispositiu de Prevenció d’incendis Forestals de l’AMB és l’actuació que comporta el major esforç pressupostari del Consorci. La finalitat és protegir el bosc i les persones, dels incendis forestals que, ateses les característiques del Parc i l’alta freqüentació, es produeixen en un nombre molt considerable.

compartir