En el repte de fer compatible l’ús amb la conservació del Parc, les estratègies de regulació, comunicació i educació, és fan indispensables i s’integren com un eix consubstancial en la gestió. Més enllà de millorar l’experiència de les persones usuàries, es cerca la complicitat ciutadana per a la conservació del Parc, i de tot allò que la seva mateixa existència aporta a la nostra salut i benestar, així com a l’evolució de la cultura de la sostenibilitat.
Gestió Participada
Sota aquest títol trobem projectes relacionats amb la gestió de determinades zones o de determinades problemàtiques en les que la participació ciutadana és imprescindible per obtenir uns bons resultats
Informació i atenció a les persones visitants
La funció educativa del parc es vincula a la voluntat d’atendre a les persones i de satisfer les seves necessitats. Per aquesta finalitat resulten essencials els centres d’acollida de visitants, amb personal i equipament adequat. A la serra de Collserola, amb una llarga tradició d’ús i una alta freqüentació, l’atenció a les persones que visiten el Parc esdevé un factor determinant i un element primordial de la gestió de l’ús públic al Parc.
Comunicació institucional
El Programa de Comunicació del Consorci s’ha d’entendre com una eina educativa per fer arribar a la ciutadania, a les organitzacions, als ens consorciats i a les empreses, el missatge de la importància de preservar els valors naturals de la serra. I també, com una bona eina per aconseguir aliances, suports i confluències amb els grups d’interès externs.
Regulació de l’accés i l’ús públic
Des de l’òrgan gestor, es posa especial incidència en un doble objectiu: regular i alhora conscienciar de la necessitat de dur a terme activitats el màxim de respectuoses amb l’entorn. En aquest sentit es vetlla especialment per a unes Bones Pràctiques tant a nivell d’activitats individuals de les persones que visiten el Parc com en l’organització d’activitats col·lectives.
Promoció de la participació
Perquè la gestió del Parc sigui efectiva cal comptar amb la màxima complicitat ciutadana possible. És amb aquesta finalitat que es desenvolupen tot un seguit de programes adreçats tant a persones a nivell individual, com a entitats, associacions i empreses, que tenen com a objectiu divulgar els valors de la Serra i fer-les partícips del que suposa la preservació i millora dels sistemes naturals i dels elements construïts del Parc.
El curs al Parc
El “Curs al Parc” és una eina de treball que, des de fa més de vint anys, posa a l’abast dels centres docents, entitats i associacions els recursos educatius que ofereix la Serra. Inclou un ampli ventall de propostes educatives i recursos per a la visita adreçats principalment al món escolar però també a qualsevol entitat que vulgui incorporar el Parc Natural de Collserola dins la seva programació…
Documentació i assessorament (CDRE)
El CDRE (Centre de Documentació i Recursos Educatius) del Parc Natural s’adreça a persones i entitats interessades en Collserola i què, coneixedores del Centre d’Informació de visitants, demanen un nivell més exhaustiu d’atenció per motius d’estudi, investigació, preparació d’activitats, etc.
Estratègia d’Ús Públic 2016-2020
L’objectiu de l’estratègia és millorar la percepció que té la ciutadania sobre els beneficis que aporten els espais naturals, i així, entendre la necessitat d’establir noves mesures reguladores a Collserola
Entre els grans reptes de futur que cal afrontar, l’alta freqüentació és un dels més preocupants tant pels conflictes socials derivats de la massificació com per l’impacte ambiental que porta associat, com és l’augment del risc d’incendi, la pèrdua de biodiversitat i la degradació dels hàbitats.
Estem parlant de 3 milions de visites anuals, amb activitats de tot tipus, tots els dies de la setmana i pràcticament durant les 24 hores del dia.
Collserola és un Parc Natural, on la natura és salvatge i es regeix per un equilibri ecològic propi. El Parc és una peça clau per a la qualitat de vida de les persones que viuen al voltant. La gestió dels espais naturals protegits es focalitza en el control d’activitats pertorbadores i la restauració dels hàbitats, i al mateix temps cal assegurar el gaudi dels visitants i la bona convivència entre totes les persones usuàries del Parc.